Poljakinja od maja u pritvoru jer je tokom karantina zbog korone izašla u prodavnicu

"Rizik da će ponovo iziaći u kupovinu bio je veliki. Policija ima mnogo obaveza i ne bi bila u stanju da cio dan stoji pred kućom pritvorene i pazi da ona ne izađe", objasnio je zahtjev tužilaštva za poljski informativni portal Onet.pl portparol Okružnog tužilaštva u Torunju Andžej Kukavski

7612 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Torunju na sjeveru Poljske pustio je danas na slobodu 38-godišnju ženu koja je u pritvoru od maja zbog toga što je tokom karantina dva puta izašla u kupovinu namirnica i u apoteku po ljekove protiv depresije a nije bila u stanju da plati sudsku kauciju od skoro 1.000 eura.

Karolinu L. prijavile su komšije da izlazi napolje iako zbog pozitivnog testa na virus korona mora da sjedi kod kuće u izolaciji . Uhapšena je kao prijetnja za život i zdravlje više osoba za šta joj prijeti do osam godina zatvora a sud je poslao u pritvor. Na zahtjev njenog advokata sud je odlučio da može da se brani sa slobode ali samo ako plati kauciju od 4.000 zlota, u preračunu skoro 1.000 eura.

"Rizik da će ponovo iziaći u kupovinu bio je veliki. Policija ima mnogo obaveza i ne bi bila u stanju da cio dan stoji pred kućom pritvorene i pazi da ona ne izađe", objasnio je zahtjev tužilaštva za poljski informativni portal Onet.pl portparol Okružnog tužilaštva u Torunju Andžej Kukavski.

Za samu ženu koja se liječi od depresije i njenu porodicu suma od 1.000 eura kao kaucija bila je nedostižna tako da je od maja u pritvoru, dok za nju ove sedmice nisu saznali mediji i organizacije za ljudska prava i organizacije i pojedinci su odmah ponudili da kauciju plate.

"Ta žena nije ni smjela da se nađe u pritvoru. Razumijem da mogu da budu ogorčeni zbog njenog ponašanja, da ljudi mogu da budu uznemireni da ona moze da širi zarazu ali skoro pet mjeseci u pritvoru to je nešto da vam pamet stane. Postoje mjesta za izolaciju osoba u karantinu i mogla je da bude smještena na neko od njih", kazao je za Onet. pl Pjotr Kladočni iz Helsinške fondacije za ljudska prava. Kladočni je upozorio da ta žena uz sve boluje od depresije i da mjeseci u pritvoru za nju mogu da budu ogromna trauma. Posle skandala u medijima sud u Tornju juče je presudio da Karolina L. ne mora da plaća kauciju i da je dovoljno da se dva puta nedeljno javi policiji, tako da je danas puštaju na slobodu.

Bonus video: