OSUDILI ZAKON O REINTEGRACIJI ISTOČNIH TERITORIJA

Rusija optužila Ukrajinu da se sprema za novi rat

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dobija neograničena, gotovo diktatorska ovlašćenja za suzbijanje različitog mišljenja i nezadovoljstva
7 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2018. 20:24h

Rusija je osudila novi ukrajinski zakon o reintegraciji istočnih teritorija koje su zaposjeli proruski pobunjenici, nazivajući ga "pripremom za novi rat".

Rusko Ministarsvo spoljnih poslova saopštilo je da je zakon, iako djelimično izmijenjen, zadržao glavno: zakonsku potvrdu politike Kijeva da se "problem Donbasa riješi silom", prenosi ruska agencija TASS.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dobija neograničena, gotovo diktatorska ovlašćenja za suzbijanje različitog mišljenja i nezadovoljstva, što se "ne može nazvati drugačije nego pripremom za novi rat".

Ukrajinski parlament je danas donio zakon u kojem se navodi da je Rusija "privremeno okupirala" regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, a Moskva se označava kao "agresor".

Moskva upozorava da zakon nije u skladu s mirovnim sporazumom iz Minska koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

U zakonu se ne spominje mirovni sporazum iz 2015. koji obavezuje Ukrajinu da separatističkim regionima da širok autonomiju i amnestiju za pobunjenike.

U sukobima na istoku Ukrajinu od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015, koji predviđa prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz uzajamne optužbe sukobljenih strana - ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Preporučujemo za Vas