Osumnjičeni za napad u Parizu priznao djelo: "Ne može da podnese što su ponovo objavljene karikature proroka Muhameda"

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je u petak rekao da se očigledno radi o aktu islamističkog terorizma i osudio "krvavi napad na Francusku"

4344 pregleda 0 komentar(a)
Policija na mjestu napada, Foto: AP
Policija na mjestu napada, Foto: AP

Glavni osumnjičeni za napad u Parizu velikim nožem - "mačetom" kojim je ranio dvoje ljudi u petak na ulici, "priznao je svoje djelo" u policiji gdje je priveden, saznaje se danas od izvora bliskih istrazi.

Priveden neposredno poslije napada, taj 18-godišnjak koji kaže da je rođen u Pakistanu, rekao je da je napad izveo zbog ponovnog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u satiričnom nedjeljniku "Šarli Ebdo" što on "ne može da podnese", rekao je izvor.

Napad se dogodio juče ispred novinske agencije "Premijer linj" (Premiieres Llignes) koja je u zgradi gdje su prostorije "Šarli Ebdoa" bile u vrijeme smrtonosnog terorističkog napada 2015, takođe izvedenog zbog spornih karikatura.

Redakcija "Šarli Ebdoa" koja se preselila na tajnu lokaciju prije četiri godine, na meti je prijetnji od 2. septembra kada je ponovo objaviila karikature proroka Muhameda povodom početka suđenja saučesnicima počinilaca napada iz 2015. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je u petak rekao da se očigledno radi o aktu islamističkog terorizma i osudio "krvavi napad na Francusku".

Prije hapšenja je napadač ispred zgrade "mačetom" posjekao dvoje zaposlenih u novinskoj agenciji, dok su pušili na ulici, rekao je ko-direktor agencije.

Ranjeni su u gornje djelove tijela, a jedno od njih i u glavu, dodao je on.

Životi im nisu u opasnosti, rekao je u petak premijer Žan Kasteks.

Poslije napada je, pored osumnjičenog, uhapšeno još šest osoba, od kojih je jedna, Alžirac, priveden blizu mjesta napada, pušten sinoć jer je potvrđen njegov iskaz da je pratio napadača koji mu je prijetio.

Bonus video: