lukašenko dodatni gnijev izazvao nenajavljenom inauguracijom

Desetine uhapšene u Minsku na demonstracijama protiv Lukašenka

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijasna saopštila je da je policija blokirala centar Minska i uhapsila više od 80 demonstrantkinja. Neke od uhapšenih policija je jurila po obližnjim zgradama, gdje su pokušale da se sakriju, navela je Vijasna.

4909 pregleda 0 komentar(a)
Sa demonstracija u Minsku, Foto: BETAPHOTO
Sa demonstracija u Minsku, Foto: BETAPHOTO

Desetine demonstrantkinja uhapšene su danas na protestu u Minsku na kome su ponovo tražile ostavku autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Stotine žena protestovale su danas u centru Minska, nastavljajući talas demonstracija protiv Lukašenka, započetih poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijasna saopštila je da je policija blokirala centar Minska i uhapsila više od 80 demonstrantkinja, prenosi Asošiejted pres.

Neke od uhapšenih policija je jurila po obližnjim zgradama, gdje su pokušale da se sakriju, navela je Vijasna.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe.

Policija hapsi demonstrantkinje
Policija hapsi demonstrantkinjefoto: BETAPHOTO

Lukašenko je izazvao dodatni gnijev demonstranata u srijedu, kada je održana nenajavljena ceremonija njegove inauguracije za šesti mandat na čelu države.

Glavna protivnica Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju odmah poslije glasanja, pohvalila je žene koje protestuju i kritikovala ponašanje policije.

"A šta sa muškarcima koji krijući lica koriste silu protiv žena? Da li je moguće mirno živjeti s takvim muškarcima", upitala je Tihanovskaja.

Lukašenko će večeras govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će njegovo obraćanje u UN dodatno rasplamsati sjutrašnje proteste u Bjelorusiji, navodi AP.

Do sada su najveći protesti u zemlji organizovani nedjeljom i na njima je, prema procjenama nevladinih organizacija, bilo i do 200.000 ljudi.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Sa demonstracija u Minsku
Sa demonstracija u Minskufoto: BETAPHOTO
Preporučujemo za Vas