preliminarni rezultati

Švajcarci odbacili ograničenje sporazuma o slobodi kretanja sa EU

Da je usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnose Švajcarske i Evropske unije i doveo do recipročnih mjera kojima bi bili pogođeni Švajcarci koji žele da žive i rade u EU

3872 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Švajcarski birači su danas na referendumu odbacili predlog desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije (EU) kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji, pokazuju preliminarni rezultati.

Švajcarska televizija SRF je nakon zatvaranja birališta saopštila da preliminarni rezultati zasnovani na djelimično prebrojanim glasovima pokazuju da je većina glasača odbila mjeru.

Ta mjera, koju zagovara desničarska populistička Švajcarska narodna stranka, omogućila bi švajcarskim državljanima preferencijalni pristup radnim mjestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima u odnosu na one iz 27-članog bloka.

Da je usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnose Švajcarske i Evropske unije i doveo do recipročnih mjera kojima bi bili pogođeni Švajcarci koji žele da žive i rade u EU.

U Švajcarskoj živi oko 1,4 miliona građana EU, a oko 500.000 Švajcaraca živi u zemljama EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tijesno izglasali ograničavanje pristupa građanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primijene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

Preporučujemo za Vas