češka i španija zemlje sa najviše zaraženih

Broj novozaraženih nastavlja da raste širom Evrope, u svijetu blizu milion umrlih

Po Univerzitetu Džon Hopkins, u svijetu je trenutno 997.799 umrlih, najviše u SAD-u

7784 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj slučajeva zaraze koronavirusom nastavlja rasti širom Evrope dok se svijet približava broju od milion žrtava bolesti covid-19 uzrokovane tim virusom.

Španija se bori s novim talasom zaraze i ima više od 700.000 slučajeva i preko 31.000 umrlih.

U Njemačkoj Institut Robert Koch objavio je da je zemlja potvrdila u ponedjeljak još 1.192 slučaja, nešto manje nego u nedjelju (1.411). Ukupno je u Njemačkoj od početka epidemije zaraženo 286.000 ljudi, piše Hina.

U petak su njemačke vlasti stavile susjednu Češku i Luksemburg na tzv. crvenu listu destinacija.

Češka druga u Evropi po broju zaraženih prema broju stanovnika

Češka je u ponedjeljak prijavila 1.305 novih slučajeva koronavirusa i 15 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, i bori se s jednom od najviših stopa zaraze u svijetu.

U zemlji od 10,7 miliona ljudi je ukupno 64.597 zaraženih i 606 smrtnih slučajeva. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka je u protekle dvije nedjelje po broju zaraženih prema broju stanovnika na drugom mjestu u Evropi, iza Španije.

Italija je bila prva evropska država pogođena pandemijom koronavirusa, no danas je s manjem brojem zaraženih izuzetak u Evropi u kojoj zemlje svakodnevno bilježe rekorde u novim slučajevima.

Blizu milion mrtvih u svijetu

Francuska je prošle nedjelje zabilježila rekordnih 16 hiljada, a Španija više od 10 hiljada novih slučajeva u jednom danu, dok je dnevni broj novozaraženih u Italiji ispod dvije hiljade.

Svijet se u međuvremenu približava broju od milion umrlih. Po Univerzitetu Džon Hopkins, u svijetu je trenutno 997.799 umrlih, najviše u SAD-u (gotovo 205.000), Brazilu (141.700) i Indiji (preko 95.000).

Indija je u ponedjeljak prešla šest miliona zaraženih. Više od nje imaju samo Sjedinjene Države, preko sedam miliona.

Preporučujemo za Vas