Broj novozaraženih dostiže najviše nivoe od aprila

Merkel se založila za nove restriktivne mjere radi suzbijanja koronavirusa

Kancelarka i guverneri razmatraju kako da spriječe da se rast broja infekcija koronavirusa ubrza na nivoe viđene u drugim evropskim zemljama i moguće je da će biti uvedene nove restrikcije

5281 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel se založila za nove restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa zbog porasta broja infekcija u zemlji u vrijeme kada se približava zima.

Merkel, koja se sastaje sa vođama 16 njemačkih država, želi da ograniči broj učesnika na privatnim proslavama na 25, a na 50 broj ljudi na proslavi na javnom prostoru ako poraste broj slučajeva zaraze, proizilazi iz nacrta teksta koji treba da bude usvojen na tom sastanku, u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Kancelarka i guverneri razmatraju kako da spriječe da se rast broja infekcija koronavirusa ubrza na nivoe viđene u drugim evropskim zemljama i moguće je da će biti uvedene nove restrikcije.

"Zbog pada temerature, produženih boravaka u zatvorenim prostorima tokom jeseni i zime i preteće sezone gripa treba sada da budemo posebno pažljivi, naročito u organizaciji slobodnog vremena i privatnih proslava", rekli su razni politički zvaničnici.

Broj novozaraženih u Njemačkoj dostiže najviše nivoe od aprila poslednjih nedelja, tako da je preko 2.000 novih slučajeva zaraze dnevno zabiljeleženo nekoliko puta. To je i dalje znatno manje od cifara zabiljeleženih na vrhuncu prve faze pandemije, i daleko manje od brojeva u nekim drugim evropskim zemljama kao što su Francuska i Španija, prenosi agencija AP.

Međutim, to je znak za uzbunu u Njemačkoj. Stopa infekcije u Minhenu i nekim drugim gradovima nedavno su bile oko 50 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika nedeljno, što je nivo koji zahteva da vlasti preduzmu akciju.

Berlin ponovo poziva Nemce na odgovornost dok je kancelarka Angela Merkel "vrlo zabrinuta" zbog najnovijeg razvoja pandemije, rekao je njen portparol Štefan Zajbert.

"Ne možemo uspješno da se izborimo sa virusom ako svaki od nas ne doprinese toj borbi", rekao je on.

On je ponovio koliko je važno da se nosi maska na javnim mestima i da se poštuje udaljenost od 1,50 metara.

"Ne smijemo dozvoliti da se virus eksponencijalno širi ponovo na pojedinim lokacijama", rekao je Zajbert.

U zemlji koja je do sada uglavnom bila pošteđena u ovoj pandemiji broj dnevnih novozaraženih je "nažalost počeo da raste od kraja jula", navodi se u vladinom dokumentu.

Broj novih slučajeva zaraze dnevno prešao je granicu od 2.000 prema institutu Robert Koh, a 9.471 osoba umrla je od virusa od kada se pojavio.

"Taj porast broja zaraženih još je veći u drugim susjednim zemljama gde brojevi nekad dostižu nivoe veće nego što su bili krajem marta 2020", kada je većina evropskih zemalja preduzela drastične mjere izolacije, navodi se u dokumentu.