Odgovor moskve na optužbe o trovanju

Kremlj: Navaljni je saradnik CIA

Ruski opozicionar, koji tvrdi da je Putin naredio njegovo trovanje, odgovorio da će tužiti portparola Kremlja

9068 pregleda 72 reakcija 10 komentar(a)
„Sistem se bori za opstanak“: Navaljni, Foto: Reuters
„Sistem se bori za opstanak“: Navaljni, Foto: Reuters

Kremlj je juče optužio Alekseja Navaljnog da sarađuje sa CIA nakon što je opozicioni političar rekao da vjeruje da je predsjednik Vladimir Putin odgovoran za njegovo navodno trovanje.

Ove optužbe je iznio portparol Kremlja Dmitrij Peskov i to je prvi put da su ruske vlasti direktno optužile Putinovog kritičara da je pod uticajem neke strane obavještajne agencije.

To podiže ulog u slučaju da Navaljni ispuni obećanje i vrati se u Rusiju i moglo bi pojačati pritisak na zapadne lidere, posebno njemačku kancelarku Angelu Merkel, da preduzme akciju povodom njegovog slučaja.

Navaljni je rekao da će tužiti Peskova zbog te optužbe i pozvao ga da pruži dokaze za nju.

Navaljnom (44) je pozlilo 20. avgusta na letu iz Tomska u Moskvu i prebačen je u Njemačku na liječenje. Tamošnji ljekari tvrde da je otrovan novičokom, ruskim nervnim agensom. On je prošle nedjelje otpušten iz berlinske bolnice „Šarite“, gdje je mjesec dana lebdio između života i smrti.

„Tvrdim da Putin stoji iza zločina i nemam nikakvo drugo objašnjenje za ono što se dogodilo“, rekao je Navaljni u juče objavljenom intervjuu za njemački časopis „Špigl“.

„Ne govorim ovo da bih sebi laskao, već na osnovu činjenica. Najvažnija činjenica je novičok. Naredbu za njegovu upotrebu ili proizvodnju mogu da daju samo dva čovjeka - šef FSB-a ili šef SVR-a, domaće i spoljne obavještajne službe.“

Na pitanje „Špigla“ o vojno-obavještajnoj agenciji GRU, koja se dovodi u vezu sa napadom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji, Navaljni je odgovorio:

„Vjerovatno i GRU. Kada Putin tvrdi da sam sam proizveo novičok i otrovao se, to je nemoguće. Možemo pretpostaviti da samo tri osobe mogu narediti pokretanje „aktivnih mjera“ i upotrebu novičoka. Ako ste upoznati sa ruskom realnošću, onda znate da šef FSB Aleksandar Bortnikov, šef SVR Nariškin ili šef GRU ne mogu donijeti takvu odluku a da im Putin ne naloži. Oni su odgovorni njemu“.

Peskov je rekao da su optužbe Navaljnog protiv Putina neprihvatljive, neosnovane i uvredljive.

„Nije pacijent taj koji radi sa zapadnim obavještajcima, nego zapadni obavještajci rade sa njim. To bi bilo preciznije. Mogu čak reći definitivno - specijalisti Centralne obavještajne agencije SAD rade sa njim trenutno“, rekao je Peskov novinarima.

Navaljni je u objavi na svojoj internet stranici odgovorio: „Prvo, tužiću Peskova. Drugo, zahtijevam da objavi dokaze i činjenice o mom radu sa specijalistima CIA. Emitujte to na televiziji u uradnom terminu. Imate moju dozvolu“. Njemačka i druge zapadne zemlje su zatražile od Kremlja objašnjenje povodom razbolijevanja Navaljnog. Rusija kaže da nije vidjela čvrste dokaze da je otrovan i poriče umiješanost u bilo kakav napad na njega.

Navaljni je za „Špigl“ rekao da će se vratiti u Rusiju.

„Ako se ne bih vratio, to bi značilo da je Putin pobijedio i ostvario svoj cilj. Moj zadatak sada je da ostanem neustrašiv. Ne plašim se! Kada mi se ruke tresu, to je zbog otrova, a ne od straha. Neću Putinu dati poklon time što se neću vratiti“.

Navaljni je do redakcije njemačkog lista došao u pratnji četiri agenta njemačke Državne kancelarije kriminalističke policije (LKA), koji su insistirali da izaberu iz koje flaše će piti vodu.

Opisujući trenutak kada je otrov počeo da djeluje, Navaljni je rekao: „Ne osjećate bol, ali znate da umirete“. Rekao je da se fizički stabilno oporavlja, ali da mu je najvažnije što je povratio mentalne sposobnosti.

On i supruga trenutno žive u iznajmljenom stanu u Berlinu, ali kaže da će nastaviti da postavlja video snimke tek kad se vrati u Rusiju. „Ne želim da budem opozicioni lider u egzilu“.

Ekstremne mjere protiv bjeloruskog scenarija

Navaljni je kazao da je impresioniran time kako Angela Merkel, koja ga je posjetila u bolnici, poznaje Rusiju.

„Ona zaista duboko razumije šta se dešava u Rusiji. I kada razgovarate sa njom, jasno vam je zašto je toliko dugo na vrhu u Njemačkoj“. Na pitanje koji je njegov savjet za njemačke političare, Navaljni je ocijenio da Merkelovoj nije potreban njegov savjet.

„Međutim, bilo kakva strategija za Rusiju mora uzeti u obzir dubinu ludila koje je Putin sada dostigao“.

Ruski opozicionar je rekao da nije istina da je Putin, kako se često tvrdi, okupiran samo spoljnopolitičkim ambicijama i da ga ne zanima ništa drugo.

„Vidio je šta se desilo u Habarovsku, gdje ljudi izlaze na ulice 80 dana, a Kremlj i dalje ne zna šta će sa njima. Kremlj je shvatio da mora preduzeti ekstremne mjere da spriječi ‘bjeloruski scenario’. Sistem se bori za opstanak i mi osjećamo posljedice“.