Češka vlada podnijela ostavku: Zeman će Babišu ponovo povjeriti mandat

Tajkun prehrambene i hemijske industrije i lider pobjedničke stranke na oktobarskim parlamentarnim izborima nije mogao da sastavi koalicionu većinsku vladu zato što je preostalih osam stranaka koje su ušle u parlament odbilo da premijer bude osoba koja je krivično gonjena i optužena za mahinacije sa dotacijama iz fondova Evropske unije
1 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 09:30h

Češka manjinska vlada milijardera Andreja Babiša podnijela je danas ostavku pošto nije dobila povjerenje parlamenta i ostaje da radi dok predsjednik Miloš Zeman ponovo ne povjeri Babišu mandat da sastavi novu vladu.

"Podnijeli smo ostavku. Zatražio sam sastanak sa predsjednikom Zemanom da mu ostavku uručim lično", rekao je Babiš na konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Tajkun prehrambene i hemijske industrije i lider pobjedničke stranke na oktobarskim parlamentarnim izborima nije mogao da sastavi koalicionu većinsku vladu zato što je preostalih osam stranaka koje su ušle u parlament odbilo da premijer bude osoba koja je krivično gonjena i optužena za mahinacije sa dotacijama iz fondova Evropske unije.

Babiš je juče zatražio ukidanje imuniteta kako bi se pred sudom branio od optužbi da je iz evropskih fondova za mala i srednja preduzeća uzeo novac za porodičnu farmu Rodino gnijezdo, a Odbor za mandate i imunitet Poslaničkog doma parlamenta preporučio je plenumu da izglasa ukidanje imuniteta.

Predsjednik Miloš Zeman izjavio je da mu ne smeta istraga protiv premijera i da neće dozvoliti prijevremene izbore, tako da će Babišu dati drugu šansu da sastavi vladu, u nadi da će neke demokratske stranke promijeniti stav i pristati da uđu u koaliciju ili dati tihu tišinu drugoj Babišovoj vladi.

Velike bojazni da bi u Babišovu vladu mogli da uđu ksenofobni antiislamski ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija su nešto manje, pošto je vlada odbila glavni uslov lider SPD Tomija Okamure - da vlada usvoji zakon o referendumu o izlasku Češke iz Evropske unije.

"Nećemo davati na referendum spoljnopolitičke obaveze Češke, Evropsku uniju i NATO", rekao je Babiš i tako odbacio mogućnost da bi Česi mogli da dobiju pravo glasa o referendumu o Čegzitu.

Babiš je takođe rekao da bi za referendum trebalo da bude obavezno 800.000 potpisa, znači oko 10 odsto registrovanih birača, kao u nekim drugim zemljama EU, a ne svega 100.000 kako su predložili Okamurini poslanici. Referendum bi bio važeći ako na njemu glasa polovina registrovanih birača.

Sa pregovorima o novoj vladi stranke iščekuju drugi krug predsjedničkih izbora 26. i 27. januara i da li će dosadašnji predsjednik Miloš Zeman uspjeti da osvoji povjerenje Čeha da vodi zemlju i narednih pet godina.