kampanjA "Girls Takeover"

Tinejdžerka premijerka Finske na jedan dan: "Djevojčice treba bolje da shvate koliko su važne"

Tinejdžerka Ava Murto je na stepenicama Parlamenta poslije sastanka sa ministrom pravde, novinarima rekla da provodi "uzbudljiv dan" tokom kojeg je naučila "nove stvari o zakonodavstvu"

4672 pregleda 0 komentar(a)
Murto, Foto: Screenshot/Youtube
Murto, Foto: Screenshot/Youtube

Premijerka Finske Sana Marin danas je "slobodna od obaveza" pošto je prije podne simbolično na jedan dan svoju dužnost predala djevojčici od 16 godina u sklopu kampanje promovisanja prava djevojčica.

Tinejdžerka Ava Murto danas je na stepenicama Parlamenta poslije sastanka sa ministrom pravde, novinarima rekla da provodi "uzbudljiv dan" tokom kojeg je naučila "nove stvari o zakonodavstvu".

Ava Murto, rodom iz jednog gradića na jugu Finske, održaće govor grupi poslanika i razgovaraće s ministrom za razvoj i spoljnu trgovinu.

Ona je agenciji Frans pres rekla da je njena poruka jasna: "Djevojčice treba bolje da shvate koliko su važne, i da su jednako dobre kao i dječaci u oblasti tehnologije".

Ava Murto, srednjoškolka koja aktivno vodi kampanju za klimatska i pitanja ljudskih prava, želi da govori i o snazi mladih za inovacije: "Mislim da bi mladi mogli da nauče odrasle da budu inovativniji i da više razmišljaju o budućnosti".

Na pitanje da li bi voljela da postane premijerka, odgovorila je da nije na njoj da to odluči, "ali zašto da ne!?".

Ustupanje mjesta premijera djevojčicama je dio svjetske kampanje "Girls Takeover", dobrotvorne organizacije "Plan International" da bi se djevojčice pokrenule ka digitalnim vještinama i mogućnostima u tehnološkoj industriji, a želi se da se ukaže i na problem zlostavljanja žena na internetu.

Preporučujemo za Vas