britanija izazila spremnost da se suoči sa neuspjehom u pregovorima

Brisel pozvao London da stavi sve karte na sto u pregovorima posle Bregzita

Mišel je, poslije telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, napisao na Tviteru da EU više voli postizanje sporazuma, "ali ne po svaku cijenu"

1840 pregleda 0 komentar(a)
EU, Foto: European Union
EU, Foto: European Union

Predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je danas Veliku Britaniju da "stave sve karte na sto" u pregovorima o budućim odnosima posijle Bregzita.

Mišel je, poslije telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, napisao na Tviteru da EU više voli postizanje sporazuma, "ali ne po svaku cijenu".

"Vrijeme je da Velika Britanija stavi svoje karte na sto", dodao je Mišel dok EU zamijera Velikoj Britanija da još nije ušla u "srž" pregovora koji još zastajkuju.

S druge strane, Velika Britanija je izrazila spremnost da se suoči i sa "neuspjehom" u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima sa EU.

Džonson je rekao da je britanska posvećenost jasna a to je pokušaj postizanja dogovora, ali je dodao da je njegova zemlja spremna da se suoči i sa odsustvom sporazuma ukoliko ne bude mogao da se postigne.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, poslije čega je uslijedio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Dvije strane treba da se dogovore između ostalog o pitanjima trgovine, bezbjednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Preporučujemo za Vas