Tihanovska: Merkel bi bila idealan posrednik za krizu u Bjelorusiji

Tihanovska, koja se juče sastala s Merkel, rekla je da je kancelarka "svjesna šta se tamo događa" i da bi "zaista bila od pomoći u rješavanju tog problema", prenosi Asošiejted pres

4889 pregleda 0 komentar(a)
Tihanovska, Foto: AP Photo
Tihanovska, Foto: AP Photo

Bjeloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska izjavila je danas u Berlinu da bi njemačka kancelarka Angela Merkel bila idealan posrednik za političku krizu u Bjelorusiji.

Tihanovska, koja se juče sastala s Merkel, rekla je da je kancelarka "svjesna šta se tamo događa" i da bi "zaista bila od pomoći u rješavanju tog problema", prenosi Asošiejted pres.

Predlog da Merkel posreduje u krizi Tihanovska je iznijela poslije današnjeg sastanka sa poslanikom kancelarkine stranke Norbertom Retgenom.

"Naš glavni zahtjev za nju je da bude lider u posredovanju, da pozove druge države da učestvuju u posredovanju radi otpočinjanja pregovora", kazala je Tihanovska.

Merkel nije nagovijestila da li je spremna da preuzme takvu ulogu, ali i da jeste, dugogodišnji predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odbacuje pozive da počne dijalog s opozicijom.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko, predsjednik od 1994. godine, osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Bjelorusije nastoje da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, ali za sada u tome ne uspijevaju.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima poslije hapšenja istaknutih opozicionara, sklonila se u Litvaniju odmah poslije glasanja.

Ona se krajem septembra sastala sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom koji se zalaže da evropski lideri posreduju u političkoj krizi u Bjelorusiji.

Evropski parlament je prije tri nedjelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate avgustovskih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i naveo da Lukašenka ubuduće neće smatrati legitimnim predsjednikom.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada 26 godina, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Tihanovska na ruskom spisku traženih osoba

Tihanovska nalazi na spisku traženih osoba u Rusiji zbog procedura pokrenutih protiv nje u Bjelorusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenose tamošnje agencije.

Lukašenkova protivnica se nalazi u ruskoj bazi podataka traženih osoba zbog "kršenja krivičnog zakona".

Agencija Ria Novosti prenosi da je u pitanju procedura pokrenuta u Bjelorusiji zbog "poziva na akcije koje podrivaju nacionalnu bezbjednost". Za takvo djelo je predviđena kazna od tri do pet godina zatvora.

Pošto Svetlanu Tihanovsku traži Belorusija, koja ima bliske veze sa Rusijom, onda ju je i Rusija stavila na spisak traženih osoba.

Bonus video: