Prag i Bratislava povlače ambasadore iz Bjelorusije

"Odlučio sam da pozovem šefa naše misije u Minsku na konsultacije u Slovačku u znak solidarnosti sa Litvanijom i Poljskom. Mjere koje su preduzele bjeloruske vlasti prema drugim članicama EU su neprihvatljive", napisao je Korčok

3322 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Shutterstock

Češka i Slovačka objavile su danas da povlače svoje ambasadore u Bjelorusiji na konsultacije poslije sličnih odluka Poljske i baltičkih zemalja u kontekstu tenzija sa Minskom.

"Odlučio sam da pozovem šefa naše misije u Minsku na konsultacije u Slovačku u znak solidarnosti sa Litvanijom i Poljskom. Mjere koje su preduzele bjeloruske vlasti prema drugim članicama EU su neprihvatljive", napisao je na Tviteru šef slovačke diplomatije Ivan Korčok.

Češki ambasador će takođe biti pozvan nazad u Prag na konsultacije na "oko nedelju dana" rekla je za agenciju CTK portparolka češkog ministarstva spoljnih poslova.

Estonija i Letonija juče su najavile slične mjere.

Krajem prošle nedjelje Bjelorusija je pozvala u zemlju svoje ambasadore u Viljnusu i u Varšavi posle uvođenja evropskih sankcija protiv bjeloruskih zvaničnika optuženih za izbornu pronevjeru i kršenja ljudskih prava u suzbijanju opozicionih demosntranata.

Bjelorusija je takođe zatražila od Litvanije i Poljske da smanji broj svog diplomatskog osoblja u Minsku.

Bonus video: