Rusija nudi da bude domaćin pregovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao na zaustavljanje sukoba između jermenskih i azerbejdžanskih snaga koji traju skoro već dvije nedjelje

2747 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Rusija je danas ponudila da bude domaćin pregovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu kako bi zaustavila najgoru eskalaciju sukoba u spornom regionu u više od 25 godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kasno sinoć pozvao na zaustavljanje sukoba između jermenskih i azerbejdžanskih snaga koji traju skoro već dvije nedjelje u regionu.

Kremlj je saopštio da je Putinova inicijativa uslijedila poslije niza razgovora sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinijanom i azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su skoro dvije nedjelje. Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenog Jermenima hrišćanske vjeroispovijesti, čije otcjepljenje 1991. mešunarodna zajednica nije priznala.

Kremlj je naveo da je Putin predložio prekid vatre radi razmjene zatvorenika i tijela poginulih vojnika, dodajući da su pozvani šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije u Moskvu na konsultacije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su oni danas potvrdili svoj dolazak, ali još uvijek nema zvaničnih reakcija Jermenije ili Azerbejdžana na rusku inicijativu.

Azerbejdžanski zvaničnici i vlasti Nagorno-Karabaha saopštili su da se snažno granatiranje nastavilo i preko noći.

Juče je u gradu Šuša u Nagorno-Karabahu granatirana stara jermenska crkva i oštećen joj je krov i unutrašnjost.

U napadu niko nije povrijeđen, ali nekoliko sati kasnije u toku novog granatiranja ranjeno je dvoje ruskih novinara koji su došli na lice mjesta poslije prvog napada.

Azerbejdžanske snage su demantovale da su odgovonre za napad u Šuši.

Prema navodima vojske iz Nagorno-Karabaha, 350 njenih vojnika je ubijeno je od 27. septembra.

Azerbejdžan nije naveo detalje o svojim vojnim gubicima.

Tokom sukoba je ubijeno i deset civila na obje strane.

Bonus video: