Babiš: Svinjarija po političkoj narudžbini, mediji od mene prave monstruma

Šef poslaničkog kluba Babišove stranke ANO Jaroslav Faltinek zatražio je da i on bude podvrgnut krivičnoj istrazi za zloupotrebu evropskih fondova
1 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2018. 09:42h

Novi češki premijer Andrej Babiš zatražio je danas pred zasijedanje Odbora za mandate i imunitet Poslaničkog doma češkog parlamenta da mu parlament ukine imunitet u krivičnoj istrazi da je zajedno sa porodicom na prevaru za porodičnu farmu Rodino gnijezdo dobio dva miliona eura dotacije od Evropske unije.

"To je zavjera koju je organizovala mafija koja je ovdje krala milijarde, a ja im smetam. To je svinjarija po političkoj narudžbini. Nakon 10 godina neko se sjeti nekakvog Rodinog gnijezda. Naravno da ćemo tražiti da nam ukinu imunitet", kazao je Babiš.

Šef poslaničkog kluba Babišove stranke ANO Jaroslav Faltinek zatražio je da i on bude podvrgnut krivičnoj istrazi za zloupotrebu evropskih fondova.

Policija je za mahinacije sa evropskim dotacijama optužila ukupno 11 ljudi, među njima i Babiša, ali i njegovu porodicu, da su prevarili EU kada su tražili dotacije za Rodino gnijezdo iz programa za mala i srednja preduzeća.

Babiš je godinama tvrdio da ne zna ko je vlasnik Rodinog gnijezda da bi na kraju priznao da su to njegova djeca iz prvog braka i brat njegove tada nevjenčane supruge.

"Mediji od mene prave monstruma koji će ostaviti na cjedilu svoju porodicu", kazao je danas Babiš pred zasijedanje Odbora za mandate i imunitet.

Pored češke policije istragu je vodila i Evropska služba za suzbijanje prevara OLAF.

Ta služba je konstatovala krajem prošle godine da su u zahtjevu za dotaciju bili lažni podaci, da su po svemu sudeći prekršene odredbe krivičnog zakona Češke i zatražila da Češka izuzme tu dotaciju iz evropskih projekata, tako da će je platiti najvjerovatnije češki poreski obveznici.

Novi češki premijer Andrej Babiš zbog Rodinog gnijezda ima problem jer nijedna od preostalih osam parlamentarnih stranaka ne želi da uđe u koalicionu vladu u kojoj bi premijer bio pod krivičnom istragom, niti da da podršku manjinskoj vladi sa takvim premijerom.

Vladu Andreja Babiša danas popodne očkuje glasanje o povjerenju u Poslaničkom domu.

Babiš je rekao da je svjestan da povjerenje u prvom pokušaju neće dobiti, ali je predsjednik Češke Miloš Zeman obećao da će Babišu omogućiti i drugi pokušaj da sastavi vladu, bez obzira na krivičnu istragu.

Bonus video: