rok za postizanje sporazuma kraj godine

Džonsonov kabinet: Pregovori o trgovinskom sporazumu sa EU su okončani

Džonson je ranije danas rekao da Velika Britanija mora da se pripreni za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promjene pozicije tog bloka 27 zemalja

5607 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: AP Photo
Džonson, Foto: AP Photo

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona saopštio je danas da su pregovori Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu okončani.

Džonsonov portparol Džejms Slek rekao je da je EU juče "suštinski okončala pregovora izjavom na samitu u Briselu da dogovora neće biti ako Velika Britanija suštinski ne promijeni poziciju".

Džonson je ranije danas rekao da Velika Britanija mora da se pripreni za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promjene pozicije tog bloka 27 zemalja.

Rok za postizanje sporazuma je kraj godine, a dvije strane nastavljaju da se međusobno optužuju za neuspjeh pregovora.

Džonson je optužio EU da odbija da ponudi Britancima trgovinski sporazum kakav ima s Kanadom, što London želi.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je juče da će trgovinski pregovori Brisela i Londona biti nastavljeni i posle isteka roka koji je postavio Džonson. Taj rok je istekao juče.

Lideri EU insistiraju da i dalje žele sporazum, ali je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da ne žele "po svaku cijenu". Ona je juče kazala da će Barnije sledeće nedelje otići u London "da intenzivira pregovore".

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU.

Takozvani tranzicioni period ističe 1. januara, a eventualni trgovinski sporazum morao bi prije kraja godine i da bude usvojen u parlamentima.

Preporučujemo za Vas