EU da traži manju cijenu za remdesivir

Eksperti kažu da bi Evropska komisija trebalo ponovo da pregovara o nabavci lijeka za kovid-19 koji se loše pokazao na ispitivanju

5077 pregleda 4 komentar(a)
EK prošle nedjelje potpisala ugovor o nabavci -, Foto: AP
EK prošle nedjelje potpisala ugovor o nabavci -, Foto: AP

Evropska unija bi trebalo ponovo da pregovara o uslovima ugovora koji je potpisala sa kompanijom “Gilead” za polugodišnje snabdijevanje lijekom remdesivir nakon što je dao loše rezultate u velikom ispitivanju, kazali su juče eksperti.

U udarcu za jedan od malobrojnih ljekova koji se koristi protiv kovida-19, ispitivanje “Solidarnosti” koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo je juče da remdesivir imalo malo ili nimalo uticaja na šanse pacijenata da prežive tu respiratornu bolest.

Rezultat ispitivanja je otkriven nedjelju nakon što je Evropska komisija objavila do sada najveći ugovor sa “Gileadom” o nabavci pola miliona doza antivirusnog lijeka po cijeni od 2.070 eura po terapiji. “Gilead” je saopštio da je to standard za bogate države.

Evropska komisija “mora da predoči razloge zbog kojih je žurila da zaključi ugovor sa ‘Gileadom’ i da ga preispita nakon otkrića ‘Solidarnosti’”, rekao je Janis Natsis, koji zastupa organizacije pacijenata u odboru Evropske agencije za ljekove (EMA).

EU je objavila 8. oktobra da je sa američkom kompanijom potpisala ugovor o nabavci u ime 27 članica i deset partnerskih država.

SZO je saopštila da je “Gilead” znao za rezultate ispitivanja od 6. oktobra.

Iz kompanije je rečeno Rojtersu da su krajem septembra od SZO dobili “uveliko redigovani dokument” koji je sadržao različite informacije od finalnog dokumenta koji je juče objavljen.

Komisija EU je donijela odluku nakon što su članice EU upozorile na nestašice remdesivira u bolnicama usljed novog talasa zaraze kovidom-19 širom Evrope. Rojters piše da ugovor ne obavezuje države da kupe remdesivir, iako ih vezuje za dogovorenu cijenu.

Terapija remdesivirom, kojim je liječen i predsjednik SAD Donald Tramp, obično se sastoji od šest doza.

“Gilead” je saopštio da ne planira da mijenja cijenu lijeka za bogate države nakon ispitivanja SZO, koje je ta kompanija dovela u pitanje.

“U situaciji smo vanrednog stanja u javnom zdravstvu - moramo ne samo da ulažemo unaprijed u razvoj vakcina, već i u pristup terapiji”, rekao je portparol Evropske komisije.

Dodao je da će EMA provjeriti rezultate “Solidarnosti” i podatke dostupne iz drugih studija o liječenju kovida “kako bi vidjeli da li su potrebne bilo kakve promjene načina na koji se ti ljekovi koriste”.

On, međutim, nije komentarisao da li je EU znala za rezultate ispitivanja prije nego što je potpisala ugovor sa “Gileadom”.

“Zašto plaćati milijardu eura za lijek koji ne utiče na preživljavanje”, kazao je Endru Hil sa Odsjeka za farmakologiju na Univezitetu Liverpul.

On je rekao da se generičke verzije tog lijeka koji se proizvodi u Indiji prodaju po 200 eura za dozu.

Bonus video: