Policija u Bjelorusiji prijeti da će otvoriti vatru

Bjeloruske vlasti izdale potjernicu za liderkom opozicije, za sjutra najavljen masovni protest

4197 pregleda 1 komentar(a)
Tihanovskaja se juče u Viljnusu sastala sa kanadskim šefom diplomatije, Foto: AP
Tihanovskaja se juče u Viljnusu sastala sa kanadskim šefom diplomatije, Foto: AP

Bjeloruske vlasti su juče saopštile da je izdat nalog za hapšenje liderke opozicije Svetlane Tihanovskaje zbog ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. Ona je prije nekoliko dana pozvala na generalni štrajk ako se predsjednik ne povinuje zahtjevima demonstranata da podnese ostavku.

Uoči velikog protesta u nedjelju, policija je poručila da će u slučaju potrebe koristiti vatreno oružje protiv demonstranata.

“Naravno da ćemo protiv njih humano koristiti oružje, uključujući vatreno, i uklonićemo najopasnije (ljude) sa ulica”, rekao je Nikolaj Karpenkov, šef policijske jedinice zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tihanovskaja je pobjegla u susjednu Litvaniju nedugo nakon što je osporila zvanične rezultate predsjedničkih izbora 9. avgusta, prema kojima je pobijedio 26-godišnji vladar Aleksandar Lukašenko. Ona se kandidovala umjesto svog supruga nakon što je uhapšen.

Masovni protesti su nastavljeni uprkos obračunu policije i hiljadama hapšenja, dok Tihanovskaja poziva evropske političke lidere da posreduju.

Tihanovskaja je u utorak postavila Lukašenku rok do 25. oktobra da ode ili će se suočiiti sa nacionalnim štrajkovima koji će paralisati zemlju nakon što su snage bezbjednosti prvi put zaprijetile da će upotrijebiti oružje na ulicama. Bjeloruska Istražna komisija, policijska agencija, saopštila je da je stavila Tihanovskaju na listu traženih zbog toga što je javno pozivala na akcije kojima se nastoji ugroziti nacionalna bezbjednost.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda je osudio taj potez i pozvao ostale članice Evropske unije da stanu uz nju.

“Nadam se da će države EU ostati jedinstvene i ignorisati ovu nezakoniti potjernicu. Tihanovskaju možda traže u Bjelorusiji, ali bi EU trebalo da ostavi otvorena vrata za nju”, napisao je na Tviteru.

Bonus video: