Njemačka: Neki zvaničnici SPD kritikuju nacrt sporazum s Angelom Merkel

Nacrt sporazuma koji bi trebalo da omogući da Njemačka izađe iz višemjesečne političke neizvjesnosti poslije septembarskih parlamentarnih izbora, postigli su u petak SPD, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU)
0 komentar(a)
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 15:46h

Nekoliko zvaničnika njemačke Socijal-demokratske partije (SPD) kritikovalo je danas nacrt sporazum s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, nedjelju dana prije ključnog kongresa te stranke o tom savezu.

Nacrt sporazuma koji bi trebalo da omogući da Njemačka izađe iz višemjesečne političke neizvjesnosti poslije septembarskih parlamentarnih izbora, postigli su u petak SPD, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

O tom sporazumu treba još da se izjasne članovi SPD-a na kongresu 21. januara. Oni treba da daju načelnu saglasnost za ulazak u koaliciju ili da to odbiju što bi produbilo krizu u Njemačkoj.

Za sada je neizvjesno šta će biti odlučeno na tom kongresu.

Gradonačelnik Berlina, iz redova SPD-a, Mihael Miler izjavio je da je "veoma kritičan" prema ideji o novoj "velikoj koaliciji" njegove i stranke njemačke kancelarke, prenio je liist "Tagesšpigel" (Tagesspiegel).

Miler je rekao da se na izborima jasno pokazalo šta glasači misle o toj koaliciji, i dodao da zato ne bi bio dobar odgovor da se ponovo formira takva koalicija i nastavi ista politika.

SPD i CSU u bile u koaliciji od 2013. do 2017. a na parlamentarnim izborima održanim krajem septembra 2017. su imale pojedinačno loše rezultate, iako su konzervativci kancelarke Merkel osvojili najviše glasova.

Bonus video: