Grčka podiže čeličnu ogradu

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbijedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije", rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu

16598 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbijedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije", rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vrijedni 63 miliona eura podrazumijevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke, a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprijediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim djelovima zemlje.

Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbjednosne i humanitarne krize.

Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbjeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbjeglica.

Incidenti su kulminirali razmjenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbjednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbjegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbjeglica i migranata iz Sirije i drugih djelova Azije i Afrike.

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

Bonus video: