cilj je sprečavanje širenja infekcije koronavirusom

Vels od petka u opštem karantinu: Najstroža mjera u Velikoj Britaniji tokom epidemije

Biće zatvorene radnje s robom čija kupovina nije nužna, a u drugoj nedjelji karantina biće nastave u osnovnim i nekim srednjim školama

5198 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kardifa, glavnog grada Velsa, Foto: Reuters
Detalj iz Kardifa, glavnog grada Velsa, Foto: Reuters

Najstroža mjera uvedena tokom epidemije u Velikoj Britaniji biće u Velsu gdje su vlasti danas najavile dvonedjeljni karantin stanovništva od petka u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Tri miliona građana Velsa od petka u 18.00 biće pozvano da "ostanu u svojim domovima", rekao je premijer Velsa, Mark Drejkford novinarima i dodao da je dvonedjeljno trajanje te zaštitne mjere najkraće moguće, a da bude efikasna.

Biće zatvorene radnje s robom čija kupovina nije nužna, a u drugoj nedjelji karantina biće nastave u osnovnim i nekim srednjim školama.

Premijer Velsa je rekao da će biti izdvojeno oko 300 miliona funti (330 miiona eura) pomoći.

Karantin je "posljednja šansa da ponovo steknemo kontrolu nad virusom i izbjegnemo duži karantin koji bi nanio više štete", dodao je on i upozorio na mogućnost preopterećenja zdravstvenog sistema.

Vels je prošle nedjelje zabranio dolazak gradjana iz zona sa velikim brojem zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji.

Vlada premijera Borisa Džonsona za sada se zalaže za mjere na lokalnom nivou izbjegavajući opšti karantin, koji ipak nije isključen.

Oko 28 miliona građana je sada obuhvaćeno takvim mjerama.

Porodična i okupljanja sa prijateljima zabranjena su na nekim područjima Engleske i u Londonu gdje je rizik od zaraze na drugom od moguća tri stepena.

Pokrajina Sjeverna Irska sa 1,9 miliona stanovnika, zatvorila je pabove i restorane na četiri nedjelje, dok je školski raspust produžen na dvije nedjelje.

U Velikoj Britaniji od koronavirusa je umrlo više od 43.000 ljudi od početka epidemije, pto je više nego u ostalim zemljama Evrope.

Preporučujemo za Vas