Tirana i Atina potpisale su dogovor 2009., koji je osporen na sudu

Albanija i Grčka rješavanje spora oko granice na moru predaju međunarodnom sudu

U jeku visokih tenzija s Turskom oko prava na traganje za energentima u istočnom Sredozemlju, Grčka je odnedavno intenzivirala određivanje svojih pomorskih granica i s drugim susjednim zemljama i potpisala sporazume s Italijom i Egiptom

4450 pregleda 0 komentar(a)
Dendijas i Rama, Foto: BETAPHOTO
Dendijas i Rama, Foto: BETAPHOTO

Albanija i Grčka su danas saopštile da su se dogovorile da rješavanje svog spora oko granice u Jonskom moru prepuste Međunarodnom sudu pravde.

Ta zajednička odluka objavljena je tokom posjete grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Tirani.

"Složili smo se da proslijedimo ovaj slučaj Međunarodnom sudu", rekao je Dendijas poslije sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Rama je rekao da prepuštanje spora sudu u Hagu znači da će se povezati stručnost tog suda i odredbi međunarodnog prava mora.

U jeku visokih tenzija s Turskom oko prava na traganje za energentima u istočnom Sredozemlju, Grčka je odnedavno intenzivirala određivanje svojih pomorskih granica i s drugim susjednim zemljama i potpisala sporazume s Italijom i Egiptom.

Tirana i Atina potpisale su dogovor o definisanju pomorske granice parafirale 2009. godine kada je u Albaniji na vlasti bila Demokratska stranka, sada u opoziciji.

Ramini Socijalisti koji su tada bili u opoziciji, su taj sporazum osporili u sudu, tvrdeći da bi njime Albanija izgubila 225 kvadratnih kilometara teritorijalnih voda.

Albanski Ustavni sud je poništio sporazum devet mjeseci kasnije, proglašavajući ga neustavnim.

"O tom pitanju nećemo odlučivati ni mi, ni grčka strana, već međunarodni sud i tako ćemo se usredsrijediti na našu ekonomsku i regionalnu saradnju", rekao je Rama.

Mada Grčka, članica EU, dugo podržava Albaniju u njenom nastojanju da postane članica Unije, odnosi su im povremeno napeti, uglavnom zbog manjinskih prava na obje strane, a jedan od izvora tenzija je bio i poništavanje sporazuma o Jonskim moru iz 2009.

Dendijas je rekao danas da će Grčka zvanično ukinuti ratno stanje između dvije zemlje koje je na snazi još od Drugog svjetskog rata kada su fašističke italijanske snage upale u Grčku preko Albanije.

Vlade u Tirani i Atini govore da su grčka manjina u Albaniji i velika zajednica Albanaca u Grčkoj, koji su tu emigrirali posle pada komunizma, mostovi koji povezuju dvije zemlje.

Preporučujemo za Vas