osnivač kanala u egzilu u poljskoj

Bjeloruske vlasti proglasile opozicioni kanal Telegram ekstremističkim

"Ministarstvo informisanja treba da unese taj kanal i njegov logo na spisak ekstremističkih resursa i da preduzme mjere za ograničavanja pristupa tim resursima informacija i njhovom širenju", naveo je sud i dodao da sprovođenje odluke treba odmah da počne

2091 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bjelorusko pravosuđe naložilo je danas da se na spisak "ekstremističkih resursa" stavi kanal Telegram NEXTA Live, koji prenosi proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka i ima oko dva miliona pretplatnika.

Vrhovni sud Bjelorusije ocijenio je da je taj kanal prenosio "ekstremističke sadržaje" uključujući "organizaciju i javne pozive za sprovođenje masovnih nemira".

"Ministarstvo informisanja treba da unese taj kanal i njegov logo na spisak ekstremističkih resursa i da preduzme mjere za ograničavanja pristupa tim resursima informacija i njhovom širenju", naveo je sud i dodao da sprovođenje odluke treba odmah da počne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potom pojasnilo detalje te odluke. "Za objavljivanje i podjelu informacija sa natpisom NEXTA ili NEXTA Live moguća je sudska procedura za ekstremizam", navelo je ministarstvo i dodalo da će kazna biti 400 eura za fizičko lice i 4.000 za pravno lice.

Kanal je 2015. godine osnovao bjeloruski bloger Stepan Svetlov koji sada živi u egzilu u Poljskoj.

Buelorusija je od avgusta pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Preporučujemo za Vas