Još sedmoro ljudi uhapšeno zbog ubistva francuskog nastavnika

Istražitelji kažu da se tinejdžer želio osvetiti zato što je nastavnik na času slobode izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda. Muslimani vjeruju da je bilo kakvo prikazivanje proroka blasfemično

3047 pregleda 0 komentar(a)
Francuski zvaničnici na mjestu ubistva Patija, Foto: AP
Francuski zvaničnici na mjestu ubistva Patija, Foto: AP

Još sedmoro ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika, predano je sudiji tokom noći sa utorka na srijedu u istrazi prošlonedjeljnog ubistva francuskog nastavnika Samuela Patija, rekao je zvaničnik francuskog antiterorističkog tužiteljske kancelarije, prenosi Hina.

Patija je 16. oktobra usred bijela dana ispred škole u kojoj je predavao u pariškom predgrađu ubio 18- godišnjak čečenskog porijekla. Policija je potom usmrtila napadača.

Istražitelji kažu da se tinejdžer želio osvetiti zato što je nastavnik na času slobode izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda. Muslimani vjeruju da je bilo kakvo prikazivanje proroka blasfemično.

Ubistvo je šokiralo Francusku te je podsjetilo na napad od prije pet godina na kancelariju satiričkog lista Šarli Ebdo nakon što je list objavio karikature proroka Muhameda.

Javne ličnosti nazvale su ubistvo napadom na Republiku i francuske vrijednosti.

U srijedu će na pariškom Unverzitetu Sorbona biti održana nacionalna komemoracija za Patija.

Samuel Pati biće posthumno odlikovan najvećim francuskim priznanjem Legijom časti, objavio je u utorak ministar obrazovanja.

Francuski ministar pravosuđa Erik Dupond-Moreti odbacio je u utorak sve kritike da je bilo propusta u praćenju mladog čečenskog Rusa koji je profesoru odrubio glavu.

Bonus video: