Berlin dobio novi aerodrom nakon devet godina zakašnjenja

Aerodrom Berlin/Brandenburg je zvanično trebalo da bude otvoren u novembru 2011, ali je nakon propusta u protivpožarnom sistemu otvaranje prvobitno bilo odloženo za nekoliko mjeseci

5775 pregleda 1 komentar(a)
Aerodrom Berlin/Brandenburg, Foto: REUTERS
Aerodrom Berlin/Brandenburg, Foto: REUTERS

Slijetanjem aviona njemačke vlade kojim je ministarka poljoprivrede Julija Klekner doputovala iz Luksemburga, zvanično je, s devet godina zakašnjenja, otvoren saobraćaj na novom aerodromu Berlin/Brandenburg.

Više od 26 godina avioni Luftvafe koje koriste vlada i predsjednički kabinet su polijetali i slijetali sa aerodroma Tegel, koji bi trebalo da bude zatvoren krajem ovog mjeseca.

Putnički dio novog, centralnog berlinskog aerodroma koji nosi ime po bivšem socijaldemokratskom političaru Viliju Brandtu, zvanično bi trebalo da bude pušten u promet 31. oktobra.

Aerodrom Berlin/Brandenburg je zvanično trebalo da bude otvoren u novembru 2011, ali je nakon propusta u protivpožarnom sistemu otvaranje prvobitno bilo odloženo za nekoliko mjeseci.

Nakon toga su uvijek iznova otkrivani novi propusti u gradnji, što je odlagalo otvaranje nove aerodroma koji je trebalo da ostane jedini u prometu nakon što je 2008. zatvoren gradski aerodrom Tempelhof, a za početak prošle decenije je bilo predviđeno i zatvaranje Tegela.

Ovaj aerodrom, koji je obavljao funkciju glavnog aerodroma tadašnjeg Zapadnog Berlina, posljednjih je godina radio povećanim kapacitetom i pod improvizovanim uslovima.

Treći berlinski aerodrom Šonefeld, bivši glavni aerodrom Istočnog Berlina, u budućnosti će služiti kao dodatni terminal novom aerodromu Berlin/Brandenburg, koji je izgrađen u blizini.

Aerodrom Berlin/Brandenburg je postao sinonim za neučinkovitost i probleme njemačke birokracije, a njegova gradnja je bila popraćena mnogobrojnim skandalima, piše Hina.

Početni planirani troškovi od dvije milijarde eura su na kraju narasli na sedam milijardi eura, a u posljednjih nekoliko godina se čak razmišljalo o rušenju postojećih objekata i gradnji potpuno novog aerodroma.

Neki proračuni su u međuvremenu pokazali da novi aerodrom nema dovoljno kapaciteta za njemačku metropolu koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja stanovnika.

Dugoočekivano otvaranje novog berlinskog aerodroma događa se u vrijeme drastično smanjenog vazdušnog saobraćaja uslovljenim krizom zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: