Francuska naložila raspuštanje propalestinskog kolektiva umiješanog u ubistvo nastavnika

Makron izjavio danas na sastanku vlade da "zlo ima ime - to je politički islamizam koji metodički radi na dekonstrukciji Republike"

3930 pregleda 0 komentar(a)
Samuel Pati, Foto: AP Photo
Samuel Pati, Foto: AP Photo

Francuska vlada naložila je danas raspuštanje propalestinskog kolektiva Šeik Jasin (Cheikh Yassine) jer je umiješan u ubistvo nastavnika istorije i geografije Samuela Patija (Paty) u okolini Pariza.

"Danas smo naložili raspuštanje kolektiva Šeik Jasin jer je umiješan u napad, a odranije je poznat po antirepublikanskoj ideologiji jer širi mržnju", izjavio je portparol francuske vlade Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je sinoć najavio raspuštanje tog kolektiva, izjavio je danas na sastanku vlade da "zlo ima ime - to je politički islamizam koji metodički radi na dekonstrukciji Republike".

"U pitanju je bezbjednosna, obrazovna i kulturna bitka koja će trajati", dodao je Atal.

Kolektiv Šeik Jasin, nazvan po osnivaču palestinskog pokreta Hamas kojeg je 2004. godine ubila izraelska vojska, osnovao je islamistički aktivista Abdelhakim Sefriui, koji je u pritvoru. Sefriui je prije nekoliko dana na Jutjubu emitovao video snimak u kojem je nastavnika označio kao "ološa".

Pored raspuštanja tog kolektiva, vlasti su naložile i zatvaranje jedne džamije na periferiji Pariza jer su vjernici prenosili video snimak u kojem se osuđuje čas nastavnika koji je svojim đacima pokazao karikature proroka Muhameda.

U Francuskoj je danas nacionalno odavanje pošte ubijenom prosvjetnom radniku, koji će posthumno dobiti orden Legije časti.

Bonus video: