Rumunski predsjednik zatražio ostavku premijerke: "Dančila nije na visini zadatka"

Premijerka, socijal-demokrata, "kategorički" je odbila zahtjev desnog predsjednika, rekavši da nema "nijedan razlog" na napusti funkciju
125 pregleda 0 komentar(a)
Klaus Johanis, Foto: Reuters
Klaus Johanis, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2018. 19:21h

Rumunski predsednik Klaus Johanis zatražio je danas od premijerke Viorike Dančile da podnese ostavku zbog političke borbe oko eventualnog preseljenja rumunske ambasade u Izraelu u Jerusalim.

"Dančila nije na visini zadatka kao premijerka Rumunije i zbog toga vlada postaje izvor slabosti za Rumuniju. Zato javno tražim od Dančile da podnese ostavku", rekao je jutros Johanis u obraćanju medijima.

Premijerka, socijal-demokrata, "kategorički" je odbila zahtjev desnog predsjednika, rekavši da nema "nijedan razlog" na napusti funkciju.

Prema njenim riječima, šef države "rizikuje slabljenje međunarodnog položaja Rumunije".

Johanis, čije veze sa socijal-demokratskom vladom nisu baš sjajne, pozvao se na dokument koji je vlada prošle nedjelje usvojila u najvećoj tajnosti i u kom se razmatra preseljenje rumunske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. SAD su preseljenje ambasade najavile u maju.

Ocjenjujući da bi preseljenje ambasade bilo protivno međunarodnom pravu, Johanis je izrazio svoje protivljenje i žaljenje jer nije bio obaviješten prije donošenja takve odluke, koju je nazvao "velikom greškom".

"Dančila radije izvršava naređenja partije", rekao je Johanis.

Rumunsku premijerku protivnici smatraju "marionetom" lidera partije Liviu Dragnee.

Bonus video: