Policija u Varšavi suzavcem rastjerala protest Poljakinja protiv zabrane abortusa

"Policajcima nije falilo strpljenja. Ta okupljanja u Varšavi su mirna. Ali u slučaju agresije kada lete kamenice, mora se računati na odlučan odgovor", kazao je na konferenciji za novinare portparol policije u Varšavi Silvester Marčak

5085 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska policija suzavcem je u Varšavi rasterala protest Poljakinja protiv presude Ustavnog suda, kojom je gotovo potpuno zabranjen vještački prekid trudnoće, jer više na njega nemaju pravo trudnice koje bi rodile bebe sa teškim oštećenjima, deformitetima i bolestima.

Protest zbog toga što Poljakinjama sada ostaju samo dva legalna razloga da vještački prekinu trudnoću, ako je direktno ugrožen život majke ili ako je trudnoća plod krivičnog djela, silovanja ili incesta, počeo je u četvrtak uveče, kada se oko hiljadu ljudi, uglavnom žena okupilo ispred Ustavnog suda u Varšavi, gdje su na trotoaru sudijama ispisali poruku "Krvave su vam ruke".

Sa transparentima "Krvave su vam toge", "Zakon treba da nas štiti", "Sudije spremaju ženama pakao", iako je Varšava u kovid-19 crvenoj zoni, gde prema sanitarnim restrikcijama spontana okupljanja nisu dozvoljena, demonstranti su krenuli prema sjedištu vladajuće partije Pravo i Pravda, a zatim ka kući lidera stranke Jaroslava Kačinjskog.

Upravo njega Poljakinje optužuju za dalje pooštravanje ionako jednog od najrestriktivnijih zakona o vještačkom prekidu trudnoće u Evropi, jer po uvjerenju Kačinjskog koje je javno izneo, kao i Poljske katoličke crkve, beba mora da se rodi, makar njen kratki život bio neprestano mučenje i patnja, makar živela samo kratko kako bi mogla da bude krštena i dostojno sahranjena.

Policija je demonstrante od početka povremeno upozoravala da je njihov protest nelegalan i da se raziđu, ali je intervenisala i upotrebila suzavac tek pred kućom Kačinjskog.

"Policajcima nije falilo strpljenja. Ta okupljanja u Varšavi su mirna. Ali u slučaju agresije kada lete kamenice, mora se računati na odlučan odgovor", kazao je na konferenciji za novinare portparol policije u Varšavi Silvester Marčak.

Policija je uhapsila 15 demonstranata zbog napada na policajce i bacanja kamenica, 35 je na mestu novčano kaznila, a 89 njih će odgovarati pred sudom.

Policija je Sanitarnoj inspekciji prijavila preko 200 osoba da nisu poštovale sanitarne mjere uvedene u crvenoj zoni zbog pandemije koronavirusa.

Vladajući poljski konzervativci Kačinjskog pokušavali su da ukinu potpuno pravo ženama na vještački prekid trudnoće, predlozima da se pooštri zakon koji je posle mučnih debata donet kao nacionalni kompromis 1993. godine, ali su se uvek povlačili pred protestima stotina hiljada Poljakinja na ulicama.

Nađena je zato prečica da grupa poslanika Prava i pravde zatraži ocjenu Ustavnog suda u kome su sada sve sudije, osim jednog, izabrane po preporuci vladajuće stranke a Ustavni sud je ocijenio u četvrtak da je fetus dijete u prenatalnoj fazi, koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je taj izuzetak iz zakona koji omogućava abortus u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Protiv takve presude bila su dvojica sudija, zbog toga što je zaobiđen redovni proces donošenja zakona u parlamentu i kukavički prebačen kao vrući kesten Ustavnom sudu, a takođe zbog toga što primorava poljske žene na junaštvo i patnju, koje neke od njih nisu u stanju psihički da podnesu.

"To je regulisanje prava žena da odluče da li su u stanju da ponesu vanserijsko breme sudbine i da njeno materinstvo bude opterećeno izazovom da bude heroj. To je odluka da li je spremna često na doživotnu borbu sa ravnodušnošću bližnjih, nedostatkom podrške od strane porodice, društva, države", kazao je sudija Pjotr Pšočlkovski, koji je bio protiv presude.

Ustavnom sudu zahvalila je odmah nakon presude Poljska katolička crkva.

"Presuda Ustavnog suda Poljske znači ukidanje gotovo svih legalnih abortusa u Poljskoj. Presuda znači ilegalne abortuse ili u inostranstvu za one koji za to imaju novac i još veće patnje za preostale. Tužan dan za prava žena", kritikovala je odluku visoka komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

U Poljskoj od 38 miliona stanovnika se godišnje legalno obavi oko 1.000 veštačkih prekida trudnoće i to većina upravo kada pregledi pokažu da su u pitanju tako teški deformiteti ploda ili oboljenja da bi život bebe pretvorila u neizrecivu patnju.

Bonus video: