SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Španija uvela novo vanredno stanje: Sančez će tražiti da traje do maja, policijski čas od 23.00 do 6.00...

Premijer Pedro Sančez je rekao da da će lideri 19 regiona imati ovlašćenje da mijenjaju vrijeme policijskog časa, ali samo ako će on biti stroži, kao i da zatvore regionalne granice i da ograniče okupljanja na šest osoba koje ne žive zajedno

6898 pregleda 2 komentar(a)
Sančez, Foto: Reuters
Sančez, Foto: Reuters

Španija je danas uvela novo vanredno stanje, drugo na teritoriji cijele zemlje od početka epidemije koronavirusa, radi suzbijanja širenja infekcije.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da će njegova vlada iskoristiti vanredno stanje da uvede policijski čas od 23.00 do 6.00 u cijeloj zemlji, osim na Kanarskim ostrvima.

Lider španskih socijalista rekao je građanima da mjera stupa na snagu večeras.

Naveo je da će od parlamenta naredne nedjelje tražiti da produži vanredno stanje do maja.

Sančez je dodao da da će lideri 19 regiona imati ovlašćenje da mijenjaju vrijeme policijskog časa, ali samo ako će on biti stroži, kao i da zatvore regionalne granice i da ograniče okupljanja na šest osoba koje ne žive zajedno.

Njegova vlada je sinoć saopštila da se većina lidera španskih regiona složila sa uvođenjem vanrednog stanja.

Vanredno stanje daje vladi znatno šira ovlašćenja, uključujući mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane Ustavom Španije, kao što je sloboda kretanja.

Prvo vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje, Španija je uvela u martu, a ukinula u junu, poslije smanjenja broja infekcija.

Španija je, uz Italiju, u martu i aprilu bila pandemijom najteže pogođena evropska zemlja.

Vanredno stanje je u oktobru bilo uvedeno i u Madridu.

Ono je trajalo dvije nedjelje sa ciljem da primora vlasti glavnog grada da ograniče putovanja stanovnika kako bi bio smanjen nagli rast broja infekcija.

Španija je ove nedjelje postala prva evropska zemlja sa više od milion potvrđenih infekcija od početka epidemije.

Sančez je u petak rekao da bi stvaran broj zaraženih mogao da bude oko tri miliona.

Španija je u petak prijavila oko 20.000 novozaraženih u prethodna 24 časa i 231 smrtni ishod od posljedica zaraze, čime je broj umrlih u toj zemlji povećan na 34.752.

Preporučujemo za Vas