LIDERKA BJELORUSKE OPOZICIJE PORUČILA

Tihanovska: Režim je ponovo pokazao da je nasilje jedina stvar za koju je sposoban, nacionalni štrajk od 26. oktobra

Opoziciona liderka, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, postavila je prošle nedjelje ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da započnu generalni štrajk

7738 pregleda 5 komentar(a)
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube

Liderka opozicije u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska pozvala je večeras građane na štrajk od sjutra poslije novog velikog protesta na kojem se u Minsku okupilo više od 100.000 ljudi protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenijela je agencija Frans pres.

"Režim je ponovo pokazao danas da je nasilje jedina stvar za koju je sposoban. Dakle od sjutra, 26. oktobra počinje nacionalni štrajk", navela je Tihanovska na kanalu Telegram.

Opoziciona liderka, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, postavila je prošle nedjelje ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da započnu generalni štrajk.

Više od 100.000 Bjelorusa izašlo je danas na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku.

Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku.

Bezbjednosne službe su bacile najmanje 10 šok-bombi da rastjeraju okupljene, prenijela je agencija Rojters navode ruskih agencija.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije dva i po mjeseca.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Preporučujemo za Vas