ŠEFICA OPOPZICIJE SE OGLASILA PREKO SERVIA TELEGRAM

Tihanovska objavila početak štrajka: Pokažite da niko ne radi za režim Lukašenka

"Štrajk u javnim preduzećima je sredstvo ekonomskog pritiska. A štrajk u privatnom sektoru je znak solidarnosti svakog, i to je isto tako važno", rekla je ona

4438 pregleda 2 komentar(a)
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska objavila je danas, dan poslije još jednih velikih demonstracija protiv vlasti u Minsku, početak štrajka u Bjelorusiji sa zahtjevom za odlazak predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Tridesetosmogodišnja TihanoŠska koja je u izgnanstvu u Litvaniji, ovog mjeseca uputila je ultimatum Lukašenku i dala mu rok koji je istekao juče da se povuče ili će pozvati na generalni štrajk.

"Od jutros su zaposleni u javnim preduzećima i fabrikama, u sektoru saobraćaja, rudari, profesori i studenti počeli da štrajkuju", napisala je ona danas na servisu poruka Telegram i pozvala sunarodnike da pokažu da "niko ne radi za režim" Aleksandra Lukašenka.

"Štrajk u javnim preduzećima je sredstvo ekonomskog pritiska. A štrajk u privatnom sektoru je znak solidarnosti svakog, i to je isto tako važno", rekla je ona.

Na društvenim mrežama opozicioni mediji su jutros objavili video-snimke desetina mladih okupljenih ispred univerziteta, a nezavisni medij Tut.by slike radnika koji su prekinuli rad u četiri velike državne fabrike.

"Zbog velikog pritiska vlasti teško je znati koliko daleko će ljudi ići", rekao je za Frans pres Aleksandar Jarošuk, šef Konfederacije demokratskih sindikata koja nije pozvala na štrajk.

Portparolka Vlade je rekla na Fejsbuku da firme u Bjelorusiji funkcionišu normalno, ali je jedna zaposlena u javnom preduzeću za izgradnju rekla za Frans pres da se dio zaposlenih pridružio štrajku.

Od spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta, opozicija traži odlazak Lukašenka koji je na vlasti još od 1994. godine.

Juče je samo u Minsku protiv šefa države demonstriralo više od 100.000 ljudi, a 523 osobe su uhapšene širom zemlje, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.