Belgijske vlasti tražile od zaraženih ljekara da nastave da rade

Belgijske vlasti primorane na drastične odluke kako bi spriječile kolaps zdravstvenog sistema, dok broj zaraženih munjevito raste u Evropi

2833 pregleda 0 komentar(a)
U Francuskoj je juče hospitalizovano preko 1300 pacijenata oboljelih od kovida-19, Foto: Rojters
U Francuskoj je juče hospitalizovano preko 1300 pacijenata oboljelih od kovida-19, Foto: Rojters

Od ljekara u belgijskom gradu Liježu zatraženo je da, zbog porasta broja oboljelih od novog koronavirusa i hospitalizacija, nastave da rade čak i ukoliko su zaraženi. U toj zemlji je, prema pisanju BBC, četvrtina medicinskog osoblja zaražena kovidom-19, a sada je 10 bolnica zatražilo da zaposleni koji su pozitivni na virus ali nemaju simptome nastave da rade.

Šef belgijskog udruženja medicinskih sindikata, doktor Filip Devos, kazao je za BBC da nemaju izbora ukoliko žele da spriječe da zdravstveni sistem ne kolabira u roku od nekoliko dana. Devos je kazao da je svjestan rizika od prenosa virusa na pacijente.

Svaka treća testirana osoba u ovom istočnom belgijskom gradu je pozitivna na virus, a bolnice prebacuju pacijente u druge gradove i otkazuju sve zahvate koji nijesu urgentni, nekoliko dana nakon što je ministar zdravlja Frank Vandenbruk upozorio da zemlji prijeti „cunami“ zaraženih.

Odluka belgijskih vlasti donijeta je u trenutku kada vlade širom Evrope pokušavaju da izađu na kraj sa rekordnim rastom broja oboljelih. Vlade očajnički pokušavaju da izbjegnu zaključavanja koja su početkom godine suzbila zarazu, ali po cijenu zatvaranja ekonomije.

Međutim, usljed pogoršanja epidemiološke situacije mnoge evropske zemlje su ipak prinuđene da uvedu nova ograničenja.

"Očekuju nas veoma, veoma teški mjeseci“, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa liderima iz njene Demohrišćanske partije. List „Bild“ je juče objavio da njemačka vlada planira „blaže zaključavanje“ koje će podrazumijevati zatvaranje kafića, restorana i javnih događaja kako bi se usporio drugi talas zaraze. Prodavnice će ostati otvorene, uz određena ograničenja, a prema planu i škole će nastaviti sa radom osim u oblastima za izuzetno visokim brojem zaraženih, prenio je „Bild“.

U Italiji nove mjere vlade koje podrazumijevaju zabranu rada teretanama, pozorištima i bazenima i ranije zatvaranje kafića naišle su na žestoku reakciju ugostitelja koji su juče protestovali širom zemlje tvrdeći da njihov posao neće preživjeti takav udarac.

U Francuskoj je juče zabilježeno preko 1.300 hospitalizacija oboljelih od kovida-19, što je najviše od aprila, a vlasti su upozorile da je zdravstveni sistem pod ogromnim pritiskom.

Španska vlada takođe se suočila sa prepekom u vezi sa planom da uvede vanredno stanje u trajanju od šest mjeseci. Građani su se usprotivili uvođenju noćnog policijskog časa, a opozicione partije su saopštile da smatraju da je šest mjeseci predug period, dok epidemiolozi smatraju da je to možda čak i nedovoljno za suzbijanje drugog talasa zaraze.

Vijest da vakcina, koju je razvio Oksford univerzitet i kompanija AstraZeneka, izaziva imunološku reakciju kod starijih i mlađih osoba podstakla je optimizam, ali je britanski ministar zdravlja upozorio da vakcina neće biti u široj upotrebi prije sljedeće godine.

Balkanske države uvode nova ograničenja

Hrvatska je ove nedjelje intenzivirala napore u borbi protiv koronavirusa nakon što je dnevni broj zaraženih tokom vikenda u toj zemlji premašio 2000, naredivši obavezno nošenje maski na otvorenom i preporučujući rad od kuće ukoliko je to moguće.

Takođe od ove nedjelje, Slovenija će svojim građanima dozvoliti da putuju između opština samo u izuzetnim slučajevima, nakon što se dnevni broj zaraženih i u toj zemlji primakao brojki od 2000.

Od juče Hrvati će morati da nose maske na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu. Javni skupovi su ograničeni na 50 osoba, a 30 osoba je dozvoljeno da prisustvuje vjenčanjima i sahranama i 15 porodičnim skupovima.

Bosna je takođe uvela nove mjere nakon porasta broja zaraženih. U Federaciji će nošenje maski biti obavezno i na otvorenom, a svi medicinski zahvati koji nijesu urgentni će biti suspendovani na dvije nedjelje. Zdravstvene institucije su u obavezi da 30 odsto kapaciteta odrede za kovid pacijente.

U Republici Srpskoj nastava u osnovnim i srednjim školama će se ove nedjelje odvijati onlajn.

Bonus video: