Erdogan o kiparskom pitanju: Rješenje s dvije države realističan predlog

EU je primila Kipar 2004. u punopravno članstvo, a predstavlja ga međunarodno priznata vlada kiparskih Grka na jugu ostrva. Na sjeveru ostrva proglašena je Turska Republika Sjeverni Kipar koju priznaje samo Turska

1847 pregleda 1 komentar(a)
Tatar i Erdogan, Foto: Reuters
Tatar i Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je vrijeme da se iznese realističan predlog za rješenje kiparskog pitanja s dvije države, smatrajući da su parametri sadašnjih pregovora neodrživi.

Kipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. podstaknute kratkim državnim udarom uz podršku Grčke. Evropska unija primila je Kipar 2004. u punopravno članstvo, a predstavlja ga međunarodno priznata vlada kiparskih Grka na jugu ostrva.

Na sjeveru ostrva proglašena je Turska Republika Sjeverni Kipar koju priznaje samo Turska.

Posljednji pokušaj ujedinjenja ostrva propao je sredinom 2017. Dvije strane međusobno su se optužile za neuspjeh, podsjeća Hina.

Ankara optužuje Evropsku uniju da je prekršila zakone primivši samo kiparske Grke.

"Nikakav rezultat ne može se postići trenutnim parametrima"

Govoreći na konferenciji za novinare s novoizabranim predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je rekao da je pristup kiparskih Grka blokirao dosadašnje pokušaje da se pronađe rješenje.

"Mora se shvatiti da se nikakav rezultat ne može postići po postojećim parametrima nakon pregovaračkog procesa koji traje više od pola vijeka", rekao je.

"U ovoj fazi vjerujemo da će pokretanje pregovora na osnovi federacije biti gubitak vremena. Vjerujemo stoga da se rješenje s dvije države sada mora iznijeti na sto kroz realistični predlog."

Turska je već ranije kazala da je rješenje s dvije države potrebno kako bi se riješilo kiparsko pitanje, ali optužuje vladu kiparskih Grka da ne želi pregovarati.

Tatar je kazao da je turski predlog da se održi neformalan sastanak između Turske, Sjevernog Kipra, kiparskih Grka, Grčke i UN-a "posljednja prilika" za dogovor.

Ranije ovog mjeseca Sjeverni Kipar je djelimično otvorio priobalni grad Varošu, ograđeno ljetovalište napušteno na ničijoj zemlji od 1974, što su kritikovali SAD, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posjetiti Sjeverni Kipar 15. novembra, rekao je da želi tamo imati piknik.

Bonus video: