obratili se szo

Rusi podnijeli prijavu za ubrzanu registraciju vakcine "Sputnjik V"

Program pretkvalifikacije ljekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta ljekova

6319 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) podnio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijave za ubrzanu registraciju vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V", saopštio je danas Fond.

"Podnijeli smo prijavu na spisak za hitnu upotrebu i pretkvalifikaciju Svjetske zdravstvene organizacije, što će omogućiti da se "Sputnjik V" uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti", izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a Kiril Dmitrijev, prenosi TAS S.

On je izrazio zahvalnost SZO za aktivnu saradnju i rekao da se "raduje uspješnom završetku procesa pretkvalifikacije u svim glavnim fazama".

Ruska Federacija postala je jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv nove infekcije koronavirusom, prenosi Tanjug.

Usred tekuće pandemije, ubrzana registracija vakcina po proceduri EUL (Spisak za hitnu upotrebu) učiniće rusku vakcinu dostupnom na globalnom nivou u kraćem vremenskom okviru od uobičajenih procedura i podržaće globalne napore u sprječavanju infekcije koronavirusom, ocijenio je Fond.

Program pretkvalifikacije ljekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta ljekova.

Pretkvalifikacija ljekova SZO procjenjuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova. Lijek može biti uključen na listu prekvalifikovanih ljekova pod uslovom da je u skladu sa utvrđenim zahtjevima i standardima SZO, podsjeća RDIF.