Građani širom Poljske štrajkovali protiv odluke o zabrani abortusa

Tom odlukom se, u toj većinski katoličkoj zemlji, abortus gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo i bes, da bi potom uslijedili protesti širom zemlje koji traju sedam dana

4775 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Rojters
Sa protesta, Foto: Rojters

Zaposleni u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruženja za ženska prava da izostanu sa posla, u znak protesta protiv odluke Ustavnog suda kojom je praktično zabranjen abortus, piše N1.

Žene i muškarci zaposleni u javnim ustanovama, univerzitetima i privatnim kompanijama, uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost sa demonstrantima, prenose lokalni mediji.

Gradonačelnica Lođa Hana Zdanovska, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: "Danas ne radim".

Podršku Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskovski, gradonačelnik Varšave, javlja Rojters.

Poljski Ustavni sud je prošle nedelje doneo odluku da je abortus na osnovu nepopravljive malformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se, u toj većinski katoličkoj zemlji, abortus gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo i bes, da bi potom uslijedili protesti širom zemlje koji traju sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Ministar unutrašnjih poslova Mariuž Kaminski zapretio je "odlučnom akcijom" protiv onih koji ne prezaju od "nasilja i vandalizma".

On je optužio demonstrante da pokušavaju "uništiti Poljsku i poljsku naciju kakvu poznajemo".

Poljski ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar ocijenio je da se "čini da se vlada polako približava uvođenju vanrednog stanja kako bi tu situaciju iskoristila da značajno smanji prava i slobode građana".

Prema anketi lista Gazeta Viboršća, više od 70 odsto Poljaka se protivi odluci Ustavnog suda.

Bonus video: