EU izdvaja 220 miliona eura za prekogranični prevoz oboljelih od Kovida-19

Fon der Lajen je istakla da je stanje s pandemijom Kovida-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati

2374 pregleda 0 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u četvrtak 220 miliona eura pomoći za prekogranični prevoz oboljelih od Kovida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sistema u najugroženijim članicama Evropske unije.

"Komisija će mobilizovati 220 miliona eura za prekogranični transfer oboljelih", izjavila je predsjednica Evropske komisije na konferenciji za novinare nakon virtualnog samita lidera EU na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

Istakla je da je stanje s pandemijom Kovida-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati. "Širenje zaraze preplaviće naše zdravstvene sisteme ako ne budemo brzo djelovali", rekla je fon der Lajen, prenosi Hina.

Ona je za uspješnu borbu protiv pandemije istakla četiri elementa: razmjenu najboljih iskustava, masovno testiranje, aplikacije za praćenje kontakata i vakcinaciju.

Fon der Lajen je rekla da Komisija pregovara s četiri farmaceutske firme kako bi osigurala cjepiva protiv covida-19 nakon što je s tri kompanije već zaključen sporazum.

Dodala je da će vakcina, kada bude verifikovana, biti podijeljena istovremeno svim zemljama članicama, u količinama skladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu Unije.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel takođe je istakao pripreme strategije za vakcinaciju, što uključuje pravednu distribuciju vakcina, usklađivanje prioriteta za vakcinaciju, logistiku za raspodjelu vakcina, transparentno informisanje i borbu protiv lažnih vijesti.

Bonus video: