Šta sve Kremlj radi zbog izbora: Daju ajfon za najbolji selfi sa biračkog mjesta

Zvaničnicima Kremlja je navodno naređeno da se pobrinu da Putin osvoji najmanje 70 odsto glasova, a da odziv bude takođe 70 odsto
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2018. 11:56h

Kremlj pokušava da obezbijedi visok odziv na predsjedničkim izborima u martu nudeći ajfone i ajpede onima koji slikaju najbolji selfi sa biračkog mjesta.

Ovaj neuobičajeni potez je dio plana ruske administracije da stvori „prazničnu atmosferu“ na dan izbora, objavio je ruski medij RBC, pozivajući se na procurjeli dokument iz Kremlja. Poznati sportisti, komičari, glumci i blogeri će učestvovati u promovisanju takmičenja „Fotografija sa biračkog mjesta“.

Među ostalim atrakcijama na biračkim mjestima će, kako prenosi „Gardijan“, vjerovatno biti porodične igre poput pantomime, testova fudbalskih vještina, i neobavezujući referendumi o temama koje su zanimljivi djeci školskog uzrasta i njihovim roditeljima.

Putin, koji je na čelu Rusije 18 godina, će prema očekivanjima biti ubjedljivo izabran za četvrti mandat na izborima 18. marta, ali se navodi da je Kremlj zabrinut da bi apatija birača i izostanak prave konkurencije mogli rezultirati slabim odzivom.

Zvaničnicima Kremlja je navodno naređeno da se pobrinu da Putin osvoji najmanje 70 odsto glasova, a da odziv bude takođe 70 odsto.

Anketa, koju je prošlog mjeseca objavio Centar Levada, ukazuje da Kremlj u oba slučaja za deset odsto zaostaje za željenom cifrom. Opozicionar Aleksej Navaljni, kojem je zabranjeno da se kandiduje na izborima, pozvao je na bojkot glasanja.

Kritičari kažu da kombinacije Kremlja podsjećaju na taktike koje su sovjetske vlasti koristile da obezbijede visok odziv na jednostranačkim izborima, kada su, u vrijeme nestašice, na biračkim mjestima prodavani meso i povrće.

Putin je juče počeo izbornu kampanju posjetom fabrici vagona u gradu Tver. Tokom te posjete najavio je povećanje minimalne plate od 1. maja kako bi se izjednačila sa minimalnim troškovima života koji iznose oko 164 eura.

Bonus video: