OSNIVAČ VIKILIKSA VIŠE OD PET GODINA U AMBASADI

Forin ofis: Vlada Ekvadora tražila, Britanija nije odobrila diplomatski status za Asanža

"Ekvador zna da je jedini način da se ovo riješi da Asanž napusti ambasadu i suoči se sa pravdom", rekao je portparol britanskog Forin ofisa, piše list "Gardijan".
75 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2018. 10:32h

Velika Britanija odbacila je zahtjev Vlade Ekvadora da odobri diplomatski status osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, rekao je portparol britanskog Forin ofisa, prenosi Tanjug.

On je ovo rekao nakon što je objavljeno da bi Asanž mogao dobiti ili je dobio državljanstvo Ekvadora.

"Vlada Ekvadora zatražila je nedavno diplomatski status za Asanža u Britaniji, Britanija to nije odobrila, niti pregovaramo sa Ekvadorom o tome. Ekvador zna da je jedini način da se ovo riješi da Asanž napusti ambasadu i suoči se sa pravdom", rekao je portparol, piše list "Gardijan".

Ime osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža našlo se u bazi podataka građana Ekvadora, podstičući spekulacije o tome da je možda dobio državljanstvo te zemlje.

Asanž je više od pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje mu je dodijeljen azil 2012. godine kako bi izbjegao hapšenje u Britaniji i izručenje Švedskoj.

Iakoje agencija Rojters je u Registru građana Ekvadora na kojem su ekvadorski državljani, pronašla ime "Džulijan Pol Asanž", portparolka Registra nje željela da odgovori na pitanje da li je on dobio državljanstvo.

Ni Asanž, ni njegovi advokati nijesu željeli da odgovore na pitanja novinara.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je da nastoji da riješi Asanžovu situaciju, ali nije pomenulo pitanje državljanstva, niti je željelo da komentariše ove navode.

List "Komersio" objavio je juče da je Asanž dobio identifikacioni broj i da je registrovan kao državljanin Ekvadora.

Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, kada je dobio politički azil.

Asanž strahuje da će u slučaju hapšenja u Londonu biti izručen Americi da bi se suočio sa sudskim procesom nakon što je "Vikiliks" objavio hiljade povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što je bio najveći slučaj "curenja" informacija u istoriji SAD.

Preporučujemo za Vas