Švajcarska uvela izmjene: Jastog ne smije da pati pred pripremu

„Živi rakovi, uključujući i jastoga, više ne smijeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvijek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju..."
87 pregleda 2 komentar(a)
jastog, Foto: Shutterstock
jastog, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2018. 19:10h

Uobičajena kulinarska praksa ubacivanja svježih jastoga u proključalu vodu, kao i njihov transport na ledu ili u ledenoj vodi, od danas su zabranjeni u Švajcarskoj.

„Živi rakovi, uključujući i jastoga, više ne smijeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvijek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju. Oni od sada moraju da budu onesviješćeni prije nego što budu ubijeni“, navodi se u novom pravilniku koji je vlada usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.

Ta pravila takođe za cilj imaju i da razotkriju nezakonite farme pasa, da uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uslova za uspavljivanje bolesnih ili povrijeđenih životinja, kao i kazne za organizatore događaja kao što su životinjske borbe.

Švajcarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

Vrhovni sud u susjednoj Italiji je takođe u junu izglasao da jastozi ne smiju da budu na ledu u restoranima zato što to kod njih izaziva nevjerovatno mučenje prije nego što postanu fina večera.

Bonus video: