KORONAVIRUS

U Češkoj za dan preko tri hiljade novozaraženih

Nedelja je donijela prema današnjim podacima Ministarstva zdravlja 101 žrtvu, međutim, ti podaci stižu uvijek sa većim zakašnjenjem od ostalih i biće revidirani

2681 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Češkoj se nastavlja usporavanje epidemije kovid-19, u nedjelju je potvrđeno 3.608 novih slučajeva, što je dvostruko manje nego prethodnog dana, dok je u bolnicama za oko 500 pacijenata manje nego u subotu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Dnevni priraštaj novozaraženih bio je manji posljednji put 11. oktobra, a u Češkoj od ukupno 414.828 zaraženih virusom korona od početka pandemije u proleće trenutno je aktivan 166.841 slučaj od čega je hospitalizovano 7.779 a među njima u teškom stanju na intenzivnoj njezi ili respiratorima je 1.196 pacijenata.

Iako raduju podaci o usporavanju dnevnih priraštaja novozaraženih kada je prethodne tri sedmice dnevno osim vikendom u testovima utvrđivano oko 13.000 novozaraženih a rekord je oboren 4. oktobra sa 15.727 novozaraženih taj trend još ne prati broj preminulih kada je broj žrtava pandemije u Češkoj prelazio od početka novembra 200 dnevno. Najviše je bilo 3. novembra, tada je preminulo 239 kovid-19 pacijenata.

Nedelja je donijela prema današnjim podacima Ministarstva zdravlja 101 žrtvu, međutim, ti podaci stižu uvijek sa većim zakašnjenjem od ostalih i biće revidirani.

Daleko su da se obistine crni scenariji da će već danas češki zdravstveni sistem dostići svoje kapacitete pošto je prema današnjem pregledu iz čeških bolnica koje objavljuje Ministarstvo zdravlja slobodno još 25 odsto kapaciteta na intenzivnoj njezi, 33 odsto ležajeva sa kiseonikom, 40 odsto respiratora i 63 odsto aparata za vantjelesni krvotok.

Prema crnoj prognozi koji je za R broj 1,4, da jedan zaraženi zarazi dalje 1,4 čovjeka, izradio Institut za statistike u zdravstvu danas bi u bolnicama bilo dvostruko više kovid-19 pacijenata nego što jeste, dok se R broj smanjio u stvarnosti na jedan a cilj je 0,8 što je znak da je epidemija ponovo pod kontrolom.

"Kapacitete bolnica ne ogrničavaju slobodni kreveti ili aparati, već sada prije svega nedostatak osoblja. Trenutno je zaraženo 13.800 ljudi, od toga 2.500 lekara i oko 6.600 bolničarki", kazao je u petak šef Instituta Ladislav Dušek.

Prema statistikama Ministarstva zdravlja, ukupno je 50.000 ljekara i oko 80.000 medicinskih sestara.

Češka vlada odlučivaće danas da vojska pomogne bolnicama sa još oko 400 vojnika a zbog nedostatka osoblja u bolnicama u regionima su bolnice do sada pozvale i oko 800 studenata medicine. Više od 2.100 studenata sa osam medicinskih fakulteta u zemlji prijavilo se dobrovoljno da pomaže u bolnicama.

Kočenje epidemije, koja se poslije uspješno savladanog prvog talasa u proljeće i mirnog ljeta u drugom talasu u septembru i oktobru otrgla kontroli i Češka se držala na vrhu ili pri vrhu liste zemalja preračunato na 100.000 stanovnika, prema modelima Instituta za statistike u zdravstvu potrajaće najmanje naredne tri nedjelje do kraja novembra.

Ni tada, međutim, prema najavama ministra zdravlja Jana Blatnog popuštanje mjera neće biti maksimalno.

Preporučujemo za Vas