Njemačka očekuje da EK uskoro potpiše ugovor za nabavku Fajzerove vakcine

Evropska komisija u završnoj je fazi razgovora s firmama BioEnTek i Fajzer o nabavi 200 miliona doza njihove potencijalne vakcine, uz mogućnost nabave još 100 miliona doza

2598 pregleda 2 komentar(a)
Špan, Foto: Reuters
Špan, Foto: Reuters

Njemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je kako očekuje da Evropska komisija "idućih dana" potpiše kupoprodajni ugovor s firmama BioEnTek (BioNTech) i Fajzer (Pfizer) vezan za njihovu potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa.

"Ovo ćemo sada brzo dovesti do kraja", kazao je Špan na konferenciji za medije. "Očekujemo da ćemo sklopiti ugovor u sljedećih nekoliko dana."

Evropska komisija u završnoj je fazi razgovora s firmama BioEnTek i Fajzer o nabavi 200 miliona doza njihove potencijalne vakcine, uz mogućnost nabave još 100 miliona doza.

Špan očekuje da će Njemačka dobiti do 100 miliona doza vakcina ove dvije kompanije.

Firme su u ponedjeljak objavile da njihovo vakcina pokazuje efikasnost od preko 90 odsto, što se smatra velikom pobjedom u borbi protiv virusa koji je širom svijeta doveo do smrti više od milion ljudi i snažno naštetio svjetskoj ekonomiji.

Špan je ponovio da ne očekuje da će vakcina biti dostupna prije prvog tromjesečja iduće godine, ali dodao je da očekuje da će ono brzo dobiti odobrenje za upotrebu, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, vijesti o ovoj vakcini su "svjetlo na kraju tunela" i bude nadu da sljedeća zima neće biti loša kao ova.

Bonus video: