Britanija protjerala dvoje bjeloruskih diplomata u odgovoru na istu mjeru Minska

"Velika Britanija neće biti zastrašena pokušajima režima (predsjednika Aleksandra) Lukašenka da nas spriječe da govorimo o namejštenim izborima i sramotnom nasilju prema bjeloruskom narodu", rekao je Dominik Rab preko Tvitera

5811 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab objavio je da Velika Britanija protjeruje dvoje bjeloruskih diplomata, reagujući na sličnu mjeru koju je Bjelorusija sprovela prema dvoje britanskih diplomata prethodnog dana.

"Velika Britanija neće biti zastrašena pokušajima režima (predsjednika Aleksandra) Lukašenka da nas spriječe da govorimo o namejštenim izborima i sramotnom nasilju prema bjeloruskom narodu", rekao je Dominik Rab preko Tvitera.

"Danas smo protjerali dvoje bjeloruskih diplomata kao odgovor na neopravdano protjerivanje britanskih diplomata", rekao je on.

Bjelorusija je juče proglasila dvoje britanskih diplomata nepoželjnim, zbog njihovih "aktivnosti koje su nespojive sa statusom diplomata". Britanija je odmah reagovala i ocijenila protjerivanje svojih dvoje diplomata iz Belorusije potpuno neopravdanim, i osudila stav predsjednika Aleksandra Lukašenka koji, prema Londonu, treba da "prihvati slobodne i pravedne izbore" umjesto da se obračunava sa onima koji ukazuju na njegovu "represiju".

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Bonus video: