"informacija nije javna"

EK: Ne možemo da kažemo nabavnu cijenu potencijalne vakcine protiv koronavirusa

Portaprol EK, Erik Mamer objašnjava da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više kompanija, informacije od povjerljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

8979 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) objavila je da ne može da saopšti cijenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv Kovid 19, jer je u pitanju princip koji se primjenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

"Cijena vakcine je dio potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna", kazao je portaprol EK, Erik Mamer, prenosi Tanjug.

Mamer objašnjava da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više kompanija, informacije od povjerljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

On ističe da je povjerljivost ovakvih dokumenta "standardna procedura" koju primjenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljama.

"Nijesu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove", kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

EK odobrila je četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom "Fajzer", EK je potPisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama "Astra Zeneka", "Sanofi" i "Džonson i Džonson".

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.