Video mrtve osobe u bolničkom toaletu razotkrio razmjere covid krize na jugu Italije

Zdravstveni radnici kazali su da Kampanja odražava širi slom zdravstvenog sistema na jugu zemlje, koji je prošao uglavnom neokrznut u prvom talasu covida-19 koji je zahvatio sjever zemlje

39825 pregleda 86 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Zdravstvena kriza u trećem najvećem gradu u Italiji, Napulju, izmakla je kontroli, kazao je ministar vanjskih poslova Luiđi Di Majo, pošto je na društvenim mrežama objavljen video mrtvog muškarca na podu bolničkog toaleta.

Neimenovani muškarac navodno je bio zaražen koronavirusom i čekao je na testiranje u prepunoj, zapuštenoj sobi hitne pomoći, koja se takođe može vidjeti u amaterskom videu.

Zdravstveni radnici kažu da istražuju njegovu smrt, ali Di Majo je rekao da je to samo jedan od posljednjih šokantnih incidenata za koje je čuo proteklih dana iz regiona Kampanje iz koje i sam potiče.

"Situacija u Napulju i u mnogim djelovima Kampanje je van kontrole. Centralna vlada mora intervenisati jer više nema vremena", rekao je Di Majo.

Zdravstveni radnici, kako prenosi agencija Hina, kazali su da Kampanja odražava širi slom zdravstvenog sistema na jugu zemlje, koji je prošao uglavnom neokrznut u prvom talasu covida-19 koji je zahvatio sjever zemlje.

Drugi talas zaraze snažno je pogodio i jug zemlje.

Broj zaraženih širom zemlje prešao je milion u srijedu, s time da se pola zaraženih pojavilo u posljednjih 19 dana. Broj umrlih je preko 43.000, što je šesti najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu.

Bolnice širom zemlje bore se sa visokom brojkom zaraženih od covida-19, ali ispostavilo se da je siromašni jug puno slabije opremljen za nošenje sa zarazom, uprkos tome što je imao cijelo ljeto da ojača odbranu.

Bolesni u Napulju dobili su kiseonik pa su kroz prozor svoga automobila stavljeni na infuziju, dok su satima čekali da se testiraju na covid ili da se prime u bolnicu, prenosi Hina.

Na ostrvu Sicilija, gradonačelnik Palerma u ponedjeljak je upozorio da se njegova regija suočava sa "neizbježnim masakrom", dok tamo raste broj zaraženih.

"Sjever je uvijek imao dobro opremljen zdravstveni sistem na cijeloj teritoriji", rekao je Karlo Palermo, šef ljekarskog sindikata ANAAO-ASSOMED.

Loše upravljanje

Posljednje vladine brojke iz 2018. godine pokazuju ovu razliku, sa godišnjom potrošnjom u zdravstvu koja u sjevernoj regiji Ligurije iznosi 2.054 eura po stanovniku, a u susjednoj Emilija-Romanji 1.973 eura. U Kampanji ta brojka iznosi 1.697 eura, što je najniže u Italiji, a 1.706 u obližnjoj Kalabriji.

Ali to nije samo stvar novca. Loše upravljanje takođe je dovelo do loše situacije na jugu.

foto: Screenshot

Problem je došao u fokus ovaj mjesec kad je javna televizija RAI intervjuisala službenika zdravstvenih vlasti u Kalabriji koji je demantovao da je bio odgovoran za pripremu plana za upravljanje korona-krizom.

Kako bi pokazao da je u pravu, Saverio Kotićeli, penzionisani general, izvadio je pismo sa smjernicama ministarstva zdravlja, ali čitajući pismo tokom razgovora uvidio je da je uistinu bio odgovoran za taj plan.

Podnio je ostavku naredni dan.

Kalabrija ima 146 kreveta na jedinicama intenzivne njege koji su bili dostupni početkom godine. Ovaj broj se povećao na samo 154 do kraja oktobra uprkos tome što je vlada u Rimu rekla regijama da udvostruče svoje kapacitete u jedinicama intenzivne njege preko ljeta.

Novinar televizije RAI je u razgovoru sa Kotićelijem rekao da po podacima samih bolnica u stvarnosti ta regija na raspolaganju ima samo 113 takvih kreveta.

Kada je nacionalna vlada podijelila zemlju u tri jedinice u skladu sa različitim zdravstvenim rizikom, prvo je stavila Kalabriju u "crvenu zonu" zbog čega je regija završila u djelimičnom karantinu.

Ali po algoritmu od 21 indikatora, Kampanja je na opšte iznenađenje prebačena u najmanje riskantnu "žutu zonu".

To je podstaklo pitanje dostavljaju li regije valjane podatke, a ministarstvo zdravlja iz Rima poslalo je inspektore da izvide situaciju.

Mauricio Kapijelo, ljekar hitne pomoći u napuljskoj bolnici Kardareli i član sindikata ANAAO-ASSOMED, rekao je da se virus širi eksponencijalno.

"Prošli smo kritični nivo uzbune. Jedini način na koji se može staviti pod kontrolu situacija u Kampanji je potpuno zatvaranje", rekao je.

Bonus video: