Putin: Desetine zemalja zainteresovane za zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv koronavirusa

Predsjednik Rusije je predložio učesnicima samita da usvoje zajedničko saopštenje o borbi protiv koronavirusa

5434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Desetine zemalja su zatražile saradnju u isporučivanju i zajedničkoj proizvodnji ruskih vakcina protiv koronavirusa, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Uvjereni smo da stanovnici svih zemalja treba da imaju slobodan pristup vakcinaciji", rekao je Putin, prenosi danas Sputnjik.

Na plenarnom video-zasijedanju Istočnoazijskog samita, Putin je podsjetio da su registrovane dvije ruske vakcine, a očekuje se registracija i treće.

"Spremni smo da i dalje isporučujemo partnerima ruske testove, reagense za dijagnostikovanje koronavirusa, između ostalog i besplatno. Do sada je isporučeno više od milion testova u više od 40 zemalja svijeta", naveo je Putin.

Predsjednik Rusije je predložio učesnicima samita da usvoje zajedničko saopštenje o borbi protiv koronavirusa.

Podsjetio je da je saradnja zemalja Azijsko-pacifičke saradnje u suzbijanju zaraznih bolesti, na predlog Rusije iz 2016. godine, omogućila koordinaciju epidemioloških odelenja, razmjenu iskustava i informacija, obuku specijalizovanog kadra.

Putin je rekao i da je, uz aktivno učešće Rusije, u Bangkoku formiran centar vojne medicine članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

Bonus video: