Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU

Na sastanku predstavnika zemalja članica Unije, desne vlade Mađarske i Poljske uložile su veto na takozvani "paket" za oporavak, da bi spriječile uspostavljanje novog mehanizma, navodi Frans pres

4609 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarska i Poljska su danas blokirale usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i plana za oporavak od pandemije koronavirusa zbog novog mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava EU državama čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Na sastanku predstavnika zemalja članica Unije, desne vlade Mađarske i Poljske uložile su veto na takozvani "paket" za oporavak, da bi spriječile uspostavljanje novog mehanizma, navodi Frans pres.

Portparol Vlade Mađarske Zoltan Kovač potvrdio je na Tviteru da je Budimpešta uložila veto na budžet Unije.

"Mađarska je, kao što je premijer Viktor Orban upozorio, uložila veto na budžet, jer ne možemo da podržimo projekat u njegovom sadašnjem obliku koji povezuje ocjenjivanje vladavine prava sa odlukama o budžetu. To je suprotno zaključcima julskog samita", naveo je Kovač.

Budžet od 1.800 milijardi eura, za period od 2021. do 2027. godine, prošle nedjelje su, posle više mjeseci teških pregovora, dogovorili predstavnici 27 članica EU i Evropskog parlamenta. Usvajanje budžeta, koji uključuje "paket" od 750 milijardi evra za oporavak od pandemije, zahtijeva saglasnost svih članica Unije.

Premijeri Poljske i Mađarske, Mateuš Moravjecki i Orban, koje iz Brisela optužuju za urušavanje vladavine prava, zaprijetili su da će uložiti veto na budžet i plan za oporavak, u pismu liderima EU u kojem su izrazili neslaganje sa uvođenjem novog mehanizma.

Lider Evropske narodne partije Manfred Veber, najveće političke grupe u Evropskom parlamentu, rekao je da je princip vladavine prava neutralan i da se odnosi na sve članice Unije, bez obzira da li su na istoku ili na zapadu.

"Ako poštujete načelo vladavine prava, nemate čega da se plašite", naveo je Veber na Tviteru.

On je kritikovao mogućnost ulaganja veta, rekavši da bi lišavanje cijele Evrope sredstava usred krize bilo "neodgovorno".

Nekoliko evropskih diplomata upozorilo je da blokada preti da otvori "ozbiljnu političku krizu" unutar Unije.

Bonus video: