Džonson prenos ovlašćenja na Škotsku nazvao katastrofom

Posljednjih 14 anketa pokazuje da većina Škota sada podržava nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon krize oko bregzita i niza pogrešnih koraka vlade Borisa Džonsona u pandemiji koronavirusa

1975 pregleda 4 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson smatra da je prenos ovlašćenja na Škotsku (devolucija) bio katastrofa i odbacio je bilo kakva nova ovlašćenja za Edinburg, u vrijeme dok škotski nacionalisti zagovaraju novi referendum o nezavisnosti.

Posljednjih 14 anketa pokazuje da većina Škota sada podržava nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon krize oko bregzita i niza pogrešnih koraka vlade Borisa Džonsona u pandemiji koronavirusa.

U video-razgovoru sa poslanicima svoje Konzervativne stranke u Sjevernoj Irskoj, Džonson je rekao da je devolucija, sistem koji je uveo laburista Toni Bler, bila njegova „najveća greška“, prenose mediji, a Džonsonov kabinet ne odbacuje.

Devolucija je sistem pod kojim je Škotskoj iz Londona prenijeto ovlašćenje da samostalno donosi odluke o nizu pitanja poput poljoprivredne politike, životne sredine, obrazovanja i stanovanja, a u Vestminsteru se i dalje odlučuje o pitanjima važnima za cjelokupnu Britaniju poput spoljne i odbrambene ili energetske politike, podsjeća Hina.

Škotska premijerka kritikovala Džonsona

Škoti su na referendumu 2014. s 55 odsto glasova 'protiv' i 45 'za' odbacili predlog o nezavisnosti Škotske.

Ipak, dvije godine kasnije Škoti su, uz Sjevernu Irsku, glasali za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji, dok su se Vels i Engleska odlučili za izlazak.

Škotska premijerka Nikola Stardžon, zagovornica novog referenduma o nezavisnosti, odmah je kritikovala Džonsonove riječi i rekla da je jedini način zaštite i jačanja škotskog parlamenta nezavisnost.

Britanski ministar stanovanja Robert Dženrik pokušao je odbraniti Džonsona, naglasivši da se katastrofa o kojoj je pričao odnosila na rast nacionalizma u Škotskoj nacionalnoj stranci (SNP) premijerke.

Dženrik smatra kako su škotski nacionalisti zloupotrijebili devoluciju kako bi pokušali razjediniti Ujedinjeno Kraljevstvo, dodavši kako novi referendum nije realna opcija jer su nacionalisti 2014. pristali da će se glasanje održati jednom u generaciji.

Bonus video: