Mađarski ljekari upozoravaju: Moguć slom zdravstvenog sistema

"Vlada navodi da imamo 16.000 respiratora i da možemo da obezbijedimo 4.000 kreveta za intenzivnu njegu, ali to jednostavno nije tačno. Imate krevete, ali nemate medicinske sestre i ljekare koji mogu da liječe pacijente", rekao je Peter Almos, potpredsjednik mađarske Ljekarske komore

3917 pregleda 2 komentar(a)
Zdravstveni radnik u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, Foto: Reuters
Zdravstveni radnik u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, Foto: Reuters

Ljekari u Mađarskoj upozoravaju da bi nedostatak medicinskog osoblja kvalifikovanog za liječenje pacijenata sa koronavirusom na odjeljenjima intenzivne njege uskoro mogao da dovede do povećanja smrtnih slučajeva i sloma zdravstvenog sistema iako je vlada kupila skupocenu medicinsku opremu.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je prošle nedjelje najstroža ograničenja u borbi protiv sve većeg broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva od koronavirusa, ocjenjujući da će bez tih mjera mađarski zdravstveni sistem imati samo "50 odsto šanse" da se izbori sa pandemijom.

Vlada je naložila bolnicama da prošire odjeljenja intenzivne njege kako bi se prilagodile brzom povećanju pacijenata sa koronavirusom, a ranije ove godine kupila je 16.000 respiratora za 842 miliona eura.

"Sva potrebna tehnička oprema je ... dostupna", izjavio je Orban prošle nedjelje.

Ljekarska komora je, međutim, ukazala da nema dovoljno kvalifikovanih ljekara i sestara koji bi liječili pacijente na odjeljenjima intenzivne njege.

"Vlada navodi da imamo 16.000 respiratora i da možemo da obezbijedimo 4.000 kreveta za intenzivnu njegu, ali to jednostavno nije tačno. Imate krevete, ali nemate medicinske sestre i ljekare koji mogu da liječe pacijente", rekao je Peter Almos, potpredsjednik mađarske Ljekarske komore.

Amos kaže i da su "prekasno" uvedene nove restriktivne mjere koje su stupile na snagu prošle nedjelje, uključujući policijski čas od 20 časova do pet sati ujutru, obavezno nošenje maski, ograničavanje okupljanja na najviše 10 osoba i učenje na daljinu za srednjoškolce i studente.

On zato ocjenjuje da će stopa smrtnosti biti visoka, pošto je proljetos bila 30 odsto, a sada je 50 odsto.

Mađarska ima 3.281 žrtvu koronavirusa, a 50 odsto je umrlo u posljednje tri sedmice.

Bonus video: