"Da bismo usporili širenje koronavirusa, moramo povećati testiranje"

Evropska komisija preporučuje široku upotrebu brzih testova na koronavirus

Pandemijom teško pogođena vazduhoplovna industrija zalaže se za primjenu brzih testova za putnike aviona da bi se smanjila potreba za karantinom po dolasku na odredište

3258 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska komisija je danas tražila od zemalja članica EU da prošire upotrebu brzih testova na antigene koji su manje pouzdani od standardnih PCR za koronavirus, ali koštaju manje i pomažu u nalaženju kontakata zaraženih.

U neobavezujućoj preporuci Evropska komisija je pozvala 27 zemalja EU da koriste zajednički set testova KOVID-19, što bi olakšavalo prekogranična putovanja tokom pandemije.

Pandemijom teško pogođena vazduhoplovna industrija zalaže se za primjenu brzih testova za putnike aviona da bi se smanjila potreba za karantinom po dolasku na odredište.

"Da bismo usporili širenje koronavirusa, moramo povećati testiranje", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je saopštila da daje 100 miliona eura za kupovinu brzih testova na antigene i za njihovo isporučivanje državama članicama EU. Pored toga, planira da dodijeli 35,5 miliona eura Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca za obuku osoblja i opremanje timova za obavljanje testova.

Evropska komisija je rekla da bi brze testove trebalo koristiti kada je potrebno brzo otkrivanje radi upravljanja epidemijom ili za redovan nadzor visoko rizičnih grupa i lokacija, poput medicinskog osoblja i domova za njegu slabih i starih. Komisija je upotrebu tih testova preporučila i za trijažu pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Kada PCR testova nema dovoljno u područjima gde je udio pozitivnih slučajeva deset odsto stanovništva ili više od toga, brzi testovi bi trebalo da se koriste za testiranje ljudi sa simptomima KOVIDA-19, rekla je Evropska komisija. Takođe se mogu koristiti na mjestima s manjim udjelom pozitivnih slučajeva radi praćenja kontakata, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će lideri EU razgovarati o tim preporukama tokom video-konferencije u četvrtak uveče.

Po najnovijim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Evropi je tokom pandemije zabilježeno više od 275.590 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Preporučujemo za Vas