Istraga o pranju novca, izbornim prevarama: 19 uhapšenih u Italiji, među njima i predsjednik skupštine Kalabrije

Racija protiv mafije uslijedila je u vrijeme kada se Kalabrija, najsiromašniji region Italije suočava sa krizom uzastopnih ostavki troje regionalnih zdravstvenih zvaničnika zaduženih za usvajanje politike za borbu protiv Kovida-19

5801 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanska policija uhapsila je danas 19 ljudi, među kojima i predsjednika regionalne skupštine Kalabrije na jugu zemlje, u okviru istrage o operacijama pranja novca i izborne prevare u koju je uključena kalabrijska mafija Ndrangeta.

Prema istražiteljima klan Grande Arakri, aktivan na vrhu italijanske čizme ali takođe u nekim regionima na sjeveru i u inostranstvu prao je novac preko mreže od 23 apoteke.

Te aktivnosti omogućene su zahvaljujući podršci predsjednika regionalne skupštine Kalabrije Domenika Talinija (68) koji je pojednostavio administrativne procedure u zamenu za glasove na regionalnim izborima 2014.

Domeniko Talini, član partija Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, stavljen je u kućni pritvor.

Osamnaest ostalih osumničenih uhapšenih u Kalabriji i u Rimu sumnjiče se za mafijsko udruživanje, pokušaj iznude, ilegalno držanje oružja, pranje novca i izbornu prevaru, prema saopštenju policije.

Racija protiv mafije uslijedila je u vrijeme kada se Kalabrija, najsiromašniji region Italije suočava sa krizom uzastopnih ostavki troje regionalnih zdravstvenih zvaničnika zaduženih za usvajanje politike za borbu protiv Kovida-19.

Kalabrija je istorijsko uporište Ndrangete, najbogatije i najmoćnije italijanske mafije.